Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká televize chystá hraný dokument o španělské chřipce. Franze Kafku v něm ztvární Denis Šafařík

Dokument Španělská chřipka. foto: Česká televize

PRAHA - Španělská chřipka byla jednou z největších epidemií v dějinách lidstva. Divák na ni bude nahlížet očima spisovatele Franze Kafky. V premiéře film diváci uvidí na druhém programu v úterý 23. března od 20:55 hodin.
  17:00

Nový dokument České televize bude vyprávět příběh chřipky od jeho samotného počátku. Zákeřná nemoc se nevyhnula chudým ani bohatým. Hluboce zasáhla i rodinu Franze Kafky, jehož příběh tvoří hlavní dějovou linku.

Dokument Španělská chřipka.
Dokument Španělská chřipka.

„Vůbec poprvé představujeme světovou pandemii v prostoru střední Evropy v letech 1918 až 1920, tedy v době, kdy doznívá první světová válka, zaniká Rakousko-Uhersko a svoji historii začíná psát samostatná Československá republika,“ říká ke snímku dramaturg Martin Polák.

Tvůrci dokumentu spolupracovali s předními lékaři, virology i historiky. Jedním z nich byl i přední rakouský historik medicíny Harald Salfellner.  

„Doktor Salfellner nás přesně naváděl procesem postupující nemoci, takže před námi najednou neležela herečka předstírající umírání, ale skutečná lidská bytost marně bojující o život. I dnes bychom měli myslet především na to, že počet úmrtí není jen číslo, ale za každým z nich je konkrétní lidský osud,“ popisuje režisér projektu Pavel Šimák. 

Postavu Franze Kafky v hraném dokumentu ztvární herec Denis Šafařík, známý z nového krimiseriálu ČT Zločiny velké Prahy.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!