Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká televize uvede Komenského Labyrint světa a ráje srdce jako animovaný seriál

Seriál Labyrint světa a ráj srdce. foto: Česká televize

PRAHA - Česká televize premiérově uvede dramatizaci nejslavnějšího díla Jana Amose Komenského – Labyrint světa a ráj srdce. Jde o 24dílný animovaný seriál, který vznikl k výročí 350 let od úmrtí této významné evropské osobnosti. Všechny postavy namluvili Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.
  15:00

Jde o alegorický příběh poutníka, který se svými průvodci Všudybudem a Mámením prochází světem Labyrintu a nahlíží do všech hlavních oborů lidské činnosti a povolání. Hledá ve světě štěstí, potěšení a smysl svého bytí. Nakonec je ale celým světem zklamán a v zoufalství se obrací do svého srdce, ve kterém se setkává s Bohem.

„Kniha Labyrint světa a ráj srdce je mezi lidmi obecně známá, stejně jako její autor. Naším záměrem je předat současné generaci jeho nadčasový odkaz formou 24 krátkých animovaných filmů,“ říká David Loula, producent a prezident spolku České studny.

„Hledali jsme klíč k dramatizaci tohoto 400 let starého a přesto nadčasového díla tak, abychom jeho obsah a poselství dokázali zprostředkovat současnému divákovi. Závěr seriálu prostřednictvím hlavní postavy Poutníka přiblíží osobní život Jana Amose Komenského, jak jej méně známe. Pánové Kaiser a Lábus svým uměním vdechli postavám a dialogům život i humor. Člověk se může zasmát vlastním slabostem, které zůstávají navzdory staletím stále stejné,“ prozradil režisér projektu Adam Parma. 

Autor: