Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

České centrum v Paříži otevřelo novou knihovnu výstavou o Milanu Kunderovi

Kultura

  14:00
PRAHA - České centrum v Paříži otevřelo zrenovovanou knihovnu výstavou „Milan Kundera: Nostalgie po Evropě“, která bude od čtvrtka přístupná veřejnosti. Knihovna je v samém centru francouzské metropole, na adrese 18, rue Bonaparte, která je sídlem českých krajanů již více než 100 let.

Milan Kundera foto: ČTKČeská pozice

Rekonstrukce knihovny, která nabízí zejména díla české literatury ve francouzštině, trvala sedm let. Nově se zde budou konat literární akce, komorní výstavy nebo výuka češtiny, zaznělo na tiskové konferenci při otevření.

Milan Kundera
Jean Dominique Brierre - Milan Kundera.

„Ve francouzštině dosud vyšlo asi 1200 překladů českých děl, v knihovně jich je k dispozici asi třetina,“ uvedl ředitel Českého centra v Paříži Jiří Hnilica a dodal, že počet knih bude v budoucnu stoupat.

Český velvyslanec v Paříži Michel Fleischmann během slavnostního otevření zalitoval, že nevzniká dostatek překladů české literatury do francouzštiny. Povzbudil veřejnost, a zejména nejmladší generaci, aby studovala francouzštinu, ačkoli česká literatura se podle něj té francouzské vyrovná. Připomněl také význam překladatelské profese, jež je podle velvyslance v mnoha ohledech ještě náročnější než práce spisovatele. Poděkoval přitom všem překladatelům, kteří přispívají k popularizaci českých děl ve Francii.

Výstavu věnovanou nejslavnějšímu žijícímu českému spisovateli, česko-francouzskému literátovi Milanu Kunderovi, připravila Moravská zemská knihovna v Brně. Výstavou se stejně jako Kunderovým myšlením prolíná téma domova a také Evropy jako myšlenkové a kulturní hodnoty. 

Název výstavy je inspirovaný jednou z Kunderových esejí, která končí větou „Evropan je ten, jemuž se stýská po Evropě“. Barevné optimisticky laděné obrázky jsou zapůjčené přímo z pařížského bytu manželů Kunderových. První kresba vznikla, když chtěl slavný spisovatel potěšit svou ženu smutnou z naprosto prázdného bytu, do kterého se právě nastěhovali.

„Představujeme Kunderu jako evropského autora, jehož dílo, rozkročené mezi dvěma národními literaturami – francouzskou a českou, je dokladem toho, že ve skutečnosti existuje jen jeden literární kontext, a to je kontext světové literatury, jímž by měly být jeho romány poměřovány,“ uvedl Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny.

V prostorách knihovny vznikla také patrně nejmenší divadelní scéna v Paříži. Bude se věnovat českým loutkám a loutkářství, které je na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Výtvarný koncept nového prostoru navrhli výtvarníci Divadla bratří Formanů, které s loutkami různých velikostí dlouhodobě pracuje.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.