Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

České filharmonie vyzvala nového šéfa orchestru Kasíka k rezignaci

Kultura

  17:33
PRAHA - Umělecká rada České filharmonie (ČF) vyzvala šéfa orchestru Václava Kasíka k rezignaci. Nesouhlasí s postupem ministra kultury při jeho jmenování. Kasíka následně k odchodu z ČF na čtvrtečním společném setkání vyzvali i členové orchestru. Kasík odstoupit nehodlá.

Václav Kasík na mimořádném zasedání Rady ČRo. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

 ČTK to dnes řekla manažerka orchestru Dana Wagnerová.

"Všechny okolnosti odvolání našeho předchozího ředitele Vladimíra Darjanina i celý postup ministerstva kultury vedoucí k Vašemu jmenování ředitelem ČF byl mimořádně nestandardní a pro nás nepřijatelný," píše se v dopise, který má ČTK k dispozici. Kasík se k dopisu nechtěl vyjádřit s tím, že jeho autorům již odpověděl.

"Odpověď je určena Umělecké radě ČF, nikoli veřejnosti," řekl Kasík ČTK Wagnerová uvedla, že v odpovědi filharmonii Kasík napsal, že odstoupit nehodlá a ani nebude bránit snahám o výběrové řízení. Jeho vypsání však podporovat nebude.

Proti jmenování Kasíka bez výběrového řízení a odvolání Darjanina ve čtvrtek protestovali hudebníci ČF na schodech pražského Rudolfina. Pod taktovkou hobojisty Vojtěcha Jouzy zahráli tři ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka. Na závěr improvizovaného vystoupení Ivan Pazour z Unie orchestrálních hudebníků přítomným desítkám posluchačů vysvětlil důvod happeningu. "Protestujeme proti zneužívání moci ministrem (Václavem) Riedlbauchem, čistkám v kultuře a jmenování ředitelů bez výběrového řízení," uvedl.

"Jmenování ředitele České filharmonie proběhlo zcela v souladu se zákonem. Ministr výběrové řízení sice vypsat může, ale v žádném případě nemusí. Oba tyto způsoby výběru mají svá pro i proti a ani jeden z nich nelze obecně označit za vhodnější," sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Argument, že výběr ředitele nebyl dopředu konzultován s filharmoniky, považuje za lichý. V žádné z příspěvkových organizací nevybírají ředitele její zaměstnanci, doplnil.

Dopis jímž Umělecká rada České filharmonie vyzvala šéfa orchestru Václava Kasíka k rezignaci

Vážený pane řediteli, vážený pane Kasíku, dovolte nám prosím několik slov k současné situaci v České filharmonii.

Nechceme rozebírat všechny události, provázející náš orchestr v posledních třech týdnech. Omezíme se na konstatování, že všechny okolnosti odvolání našeho předchozího ředitele V. Darjanina i celý postup Ministerstva kultury vedoucí k Vašemu jmenování ředitelem ČF byl mimořádně nestandardní a pro nás nepřijatelný. Neberte prosím náš postoj osobně, Vás vnímáme pouze jako nástroj MK, které jedná s ČF bezohledně a z pozice síly.

Jsme přesvědčeni, že ze spolupráce, která má být budována na těchto základech, nemůže vzejít nic pozitivního. Jak jistě víte, orchestr se s celým jednáním MK nehodlá smířit. Velmi Vás prosíme o pochopení.

Vážený pane Kasíku, nesmírně bychom si vážili toho, kdybyste vzhledem ke všem daným okolnostem své další setrvání ve funkci ředitele ČF velmi uvážil. Nyní je chvíle, kdybychom mohli ve vzájemné úctě tuto situaci ještě důstojně vyřešit, aniž bychom si navzájem ublížili.

S nadějí ve Vaše porozumění Umělecká rada České filharmonie

Autoři: ,