Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko-slovenský koprodukční film zvítězil na soutěži v Rotterdamu

Kultura

  16:21
ROTTERDAM - Česko-slovenský koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer získal hlavní cenu Tiger Hivos Award v soutěži 42. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, jehož ceny byly vyhlášeny v pátek.

Režisérka Mira Fornayová. foto: ČTK

Česko-slovenský koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer získal hlavní cenu Tiger Hivos Award v soutěži 42. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, jehož ceny byly vyhlášeny v pátek.

Jednalo se přitom o vůbec první slovenský film uvedený v této soutěži. České filmy už na předchozích ročnících festivalu bodovaly. V roce 1998 zvítězil film Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky a v roce 2002 Divoké včely Bohdana Slámy.

Režisérka Fornayová

Mira Fornayová, absolventka pražské FAMU a NFTS v Londýně (obor hraná režie), debutovala psychologickým dramatem Lištičky (2009), které bylo vybráno do soutěže Critic's Week na MFF v Benátkách a úspěšně uvedeno na mnoha prestižních zahraničních festivalech.

V porotě MFF Rotterdam 2013 zasedli mimo jiné i čínský politický aktivista a výtvarný umělec Aj Wej-wej, ředitel festivalu Sevilla José Luis Cienfuegos nebo holandská filmová legenda Kees Hin.

Prestižní festival v Rotterdamu je ve světě známý náročným výběrem titulů se zaměřením především na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců, na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem, a které používají inovativní výrazové prostředky.

Drama Můj pes Killer je druhým celovečerním filmem scenáristky a režisérky Miry Fornayové. Vznikl ve slovensko-české koprodukci společností Mirafox producenta Juraje Buzalky a Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze, který je rovněž producentem dramatu Poupata oceněného Českým lvem za nejlepší film roku 2011. Koproducentem dramatu Můj pes Killer je Česká televize.

ČTĚTE TAKÉ

Vítězný snímek Můj pes Killer

Děj dramatického příběhu ze současnosti Můj pes Killer je zasazen do kraje na moravsko-slovenském pomezí, kde se také ve městech Skalica a Hodonín a jejich okolí film natáčel. Jeho hlavním hrdinou je osmnáctiletý Marek (Adam Mihál), žijící s otcem alkoholikem na malém městě. Jediné autentické citové pouto má mladík ke svému psovi. Markův život obrátí naruby odhalené tajemství jeho matky, která ho před lety opustila a zmizela.

"Marek je sice antihrdina, ale mým cílem není vytvořit pouze černobílý charakter agresivního nedozrálého chlapce. Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru. Je to příběh o naší víře, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy," naznačila autorka Mira Fornayová námět filmu, kde všechny hlavní role ztvárnili neherci.

Scénář Můj pes Killer byl vybrán na Berlinale 2010 pro Co-Production Market, v roce 2009 získal slovenskou Cenu Tibora Vichty za nejlepší scénář a čestné uznání a byl vyhodnocen jako jeden z nejslibnějších projektů na 53. ročníku MFF v Soluni.

Čeští diváci film uvidí v druhé půlce března v předpremiéře v soutěžní sekci MFF Febiofest, v kinech bude mít film Můj pes Killer premiéru 11. dubna 2013.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...