Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Českou vesnicí zmítají dějiny. Režisér Bohdan Sláma natáčí Krajinu ve stínu

Kultura

  14:00
BOŘICE - Režisér Bohdan Sláma natáčí své první historické drama. Záměrně černobílý snímek vypráví příběh skutečné venkovské genocidy, která probíhala v pohraniční oblasti Vitorazska v období 30–50. let minulého století. Snímek se dostane do českých kin na jaře 2020.

Foto z natáčení, Snímek Krajina ve stínu (2019). Režie: Bohdan Sláma. foto: Bontonfilm

Krajina ve stínu je kronikou třiceti let jedné vesnice. V popředí příběhu stojí osud rodiny Veberových, která po válce přichází o hlavu rodiny (Stanislav Majer). Matka v podání Magdalény Borové tak musí sebe i své děti chránit sama. Nastává čas, kdy je potřeba si vybrat, jestli je člověk Čech, Němec, nebo Rakušan.

Foto z natáčení, Snímek Krajina ve stínu (2019). Režie: Bohdan Sláma.
Foto z natáčení, Snímek Krajina ve stínu (2019). Režie: Bohdan Sláma.

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Příběh vypráví o postavách, které navzdory všemu nerezignují, dokážou neztratit své lidství, a to z nich činí hrdiny. Některé aspekty těchto situací se opět vracejí a to nás musí neustále vést k pozornosti a ostražitosti. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Vývoj a přípravy filmu trvaly osm let, první klapka padla 16. února 2019 na Kozákově v Českém ráji. Byl to jediný, kdy se štáb pohyboval mimo obec Bořice a její nejbližší okolí, kde pobývá nyní a plánuje zde pokračovat v natáčení až do začátku června. Charakteristice vyprávění filmaři přizpůsobili i výtvarné pojetí - film vzniká jen v černobílé verzi. 

Krajina ve stínu

Režie: Bohdan Sláma
Scénář: Ivan Arsenjev
Kamera: Diviš Marek
Hrají: Magdaléna Borová, Bára Poláková, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová nebo Pavel Nový.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč