Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Český animovaný film Happy End je mezi deseti kandidáty na Oscara

Kultura

  16:18
Los Angeles/Praha - Černá komedie českého režiséra, scenáristy a kameramana Jana Sasky Happy End byla zařazena do užšího výběru deseti krátkometrážních animovaných filmů, které se budou ucházet o amerického Oscara za rok 2016. Oznámila to na svém webu Americká filmová akademie. Prestižní ceny se budou v Hollywoodu udělovat příští rok v únoru.

Jan Saska: Happy End foto: Reprofoto

„Samozřejmě je to zpráva dobrá, dozvěděl jsem se ji včera večer. Věděli jsme, že jsme v první sedmdesátce, ale postup do užší desítky nás potěšil,“ řekl dnes ČTK Saska. Svůj bakalářský snímek Happy End připravoval v produkci Kamily Dohnalové dlouhých pět let. Po studiu klasické animace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Saska právě ukončil studia na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU).

„Nějaké plány mám, ale zřejmě je trochu přehodnotím. Kamila Dohnalová je moje spolužačka z produkce a já neměl žádné představy o nějakých festivalových strategiích. Právě její zásluhou jsme si počkali až na festival v Cannes, což byla dobrá volba,“ uvedl s tím, že i další projekt vznikne za její spolupráce. „Po pěti letech jsem měl v plánu si trochu odpočinout a načerpat inspiraci, proto konkrétní projekt se zatím nerýsuje,“ dodal filmař, který se v případě Happy Endu postaral o režii, scénář, kameru, střih i animaci. Jeho hrdiny jsou myslivci, traktorista, řidič favoritu a náhodně zřetězený sled událostí, kterými se jak červená linie táhne stružka krve.

Šestiminutový snímek se letos představil na filmovém festivalu v Cannes, zvítězil v soutěži studentských filmů na mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni. Podle recenzí jde o „morbidní černou komedii o smrti se šťastným koncem“.

Saskův film se do užšího seznamu deseti nejlepších dostal z 69 děl vybraných do soutěže. Podle americké akademie nyní porota seznam dál zúží na pětici animovaných filmů. Konečná nominace na Oscara bude oznámena 24. ledna příštího roku. Ceny se budou rozdělovat v Hollywoodu 26. února, přímým přenosem bude televize podle organizátorů vysílat ceremoniál do 225 zemí světa.

Jan Saska, kterému napřesrok bude třicet let, je i autorem několika komiksů. Jeho předchozí film Přepadení získal ceny na festivalech v Lisabonu a v ruském Gelendžiku.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...