Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Český lev má konkurenci. Cenu filmových kritiků předá Václav Havel

Kultura

  12:19
První udílení Cen české filmové kritiky proběhne dnes večer v pražském divadle Archa. Novou výroční akcí chtějí tuzemští filmoví novináři a publicisté vyzdvihnout to nejlepší, co v domácí kinematografii vzniklo za uplynulý rok.

Václav Havel v Divadle Husa na provázku foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Slavnostním večerem bude provázet Petr Nárožný, ceny v jednotlivých kategoriích předají renomované osobnosti příslušných oborů. Cenu pro nejlepší domácí film roku 2010 předá producentovi vítězného snímku Eva Zaoralová, filmová publicistka a dlouholetá umělecká ředitelka festivalu v Karlových Varech. Trofej za nejlepší loňský dokument udělí dokumentaristka a režisérka Drahomíra Vihanová. Nejlepšímu režisérovi pogratuluje jeho kolega Petr Weigl, vítěznému kameramanovi potřese rukou Ivan Šlapeta, který snímal filmy jako Kalamita Věry Chytilové či komedii Vrchní, prchni!.



Ocenění za nejlepší herecké výkony udělí v mužských kategoriích Jiřina Bohdalová a Lenka Vlasáková, v ženských potom Miroslav Krobot a Ivan Trojan.



Cenu české filmové kritiky za nejlepší scénář vyhlásí Václav Havel, který letos ve světě filmu debutuje coby režisér adaptace své divadelní hry Odcházení. V kategorii filmové hudby výsledek oznámí dirigent Mario Klemens, objev roku potom přijme gratulace od zástupců partnera českého filmu společnosti RWE a od zpěváka Václava Neckáře, který se stal díky roli v Ostře sledovaných vlacích i hereckým objevem československého filmu.



Vedou Pouta, následuje Největší z Čechů

Ceny české filmové kritiky vznikají za podpory ministerstva kultury, České filmové komory a RWE. Hlasování letos probíhá v jedenácti kategoriích dvoukolově. Za rok 2010 se posuzovalo dvacet dva hraných filmů a třináct dokumentů, podmínkou byla distribuční premiéra v daném roce podle pravidel Unie filmových distributorů.



Nejvíce - sedm - nominací získalo drama Radima Špačka Pouta, následované se šesti nadějemi třetím snímkem Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Loutkové dobrodružství Jana Svěráka Kuky se vrací se v počtu nominací umístilo na třetím místě - má čtyři. Další nominace mají například filmy Piko, Habermannův mlýn, Mamas & Papas či Přežít svůj život.



Výsledky hlasování

Výsledky a hlasování publicistů v druhém kole budou po udílení zveřejněny na webu www.filmovakritika.cz, kde je k dispozici i statut cen. Přehled vítězů najdete i na serveru Lidovky.cz.


Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!