Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Český rozhlas bude vysílat sovětský film z roku 1929

Kultura

  7:00
PRAHA - Původní hudba Dmitrije Šostakoviče doprovodí unikátní film Nový Babylon, který představí Český rozhlas Vltava a Orchestr Berg 4. března 2013 ve 20 hodin v klášteře sv. Anežky České v Praze. Koncert uslyší v přímém přenosu posluchači v 5 zemích.

Z filmu Nový Babylon foto: Absolut Medien

Nenaplněná láska a cesta na popraviště

Nový Babylon je příběhem nenaplněné lásky odehrávajícím se na pozadí temné historie Pařížské komuny. Louise, prodavačka v luxusním obchodním domě se symbolickým názvem „Nový Babylon“, se stane zanícenou komunardkou. Jean, politicky nikterak uvědomělý venkovan sloužící jako řadový voják francouzské armády, je přinucen účastnit se zásahu proti komunardům a nakonec provázet svoji milou na popraviště.

"Sovětský snímek z roku 1929 je doprovázen živou hudbou, kterou složil tehdy třiadvacetiletý Dmitrij Šostakovič jako svou vůbec první filmovou zakázku," uvedla Lenka Pitronová z Českého rozhlasu. Vynikající klavírista a skladatel se v počátcích své kariéry živil jako pianista v biografech. Jak sám přiznal, i tato „nádeničina“ ho předurčila k vytváření filmové hudby, kterou později tvořil rovnocenně s „velkou“ tvorbou.

Celovečerní film Nový Babylón pochází z dílny židovských autorů, kteří významně ovlivnili sovětskou kinematografii: Leonid Trauberg a Grigorij Kozincev byli zakladateli „Továrny excentrického herce“. Pokud to ještě režim dovoloval, hlásili se mimo jiné k francouzskému literárnímu naturalismu nebo k odkazu impresionistů, dadaistů i amerických filmových tvůrců.

Nepřízeň cenzorů a bouře v orchestru

Film měl pohnutý osud. Těsně před premiérou ho cenzoři zkrátili na nesmyslné torzo. To přineslo komplikace i skladateli Dmitriji Šostakovičovi, který měl minimum času na úpravu hudby. Do toho se bouřil orchestr kvůli extrémní náročnosti partů. Film, který nakonec při premiéře neobstál, zažívá slávu až po objevu větší části vystříhaného materiálu a následné celkové rekonstrukci v roce 2006.

Kinokoncert 4. března bude podle Pitronové unikátní také svým evropským přesahem. V přímém přenosu bude jeho zvukovou část přejímat pět evropských rozhlasových stanic, dalších deset pak nabídne záznam.

Autor: