Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Český úspěch v Tokiu: Rodinný film režiséra Olma Omerzu získal cenu za umělecký přínos

Slovensko-cest

  15:00
TOKIO/PRAHA - České drama Rodinný film s Karlem Rodenem a Vandou Hybnerovou v hlavních rolích získalo na Mezinárodním filmovém festivalu v Tokiu Cenu za nejlepší umělecký přínos. „Na úspěch Rodinného filmu jsme hodně pyšní,“ řekl na tiskové konferenci v Tokiu producent filmu Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm a připomněl, že poslední český film, promítaný na tamním festivalu, byl Kolja v roce 1996.

Vnada Hybnerová v Rodinném filmu režiséra Olma Omerzu. foto: Reprofoto

Dvacet soutěžních děl posuzovala šestičlenná porota vedená režisérem Bryanem Singerem.

Rodinný film je mezinárodní koprodukce Česka, Německa, Slovinska, Francie a Slovenska. Jeho autorem je režisér slovinského původu Olmo Omerzu, který absolvoval pražskou FAMU a na mezinárodním poli uspěl už se svým absolventským snímkem Příliš mladá noc. Rodinný film natočil v češtině a s českými herci. Ve filmu hrají například Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Karel Roden, Vanda Hybnerová, Eliška Křenková a Martin Pechlát. Snímek už má za sebou úspěch v podobě zařazení do soutěžní sekce New Directors na festivalu v San Sebastianu.

Z Rodinného filmu režiséra Olma Omerzu.
Karel Roden v Rodinném filmu režiséra Olma Omerzu.

V Rodinném filmu se manželé vydávají na vysněnou plavbu oceánem a doma zanechají dvě nedospělé děti, jimž nepřítomnost rodičů otevírá nové světy. Idyla a euforie ze získané svobody bez rodičovského dohledu zmizí ve chvíli, když se rodiče delší dobu neozývají. Protože se jejich loď v bouři převrátila, veškeré spojení je přerušeno. Od tohoto okamžiku jsou doposud bezstarostní teenageři nemilosrdně vtahováni do světa dospělých.

Do českých kin vstoupí Rodinný film 10. prosince.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!