Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Český zednář a mág šel až na hranici pekla. Začalo natáčení dramatu Arvéd

Kultura

  17:00
Jiří Arvéd Smíchovský byla téměř mýtická postava české historie. Mág a svobodný zednář. Spolupracoval s nacisty a hrál hru, která se mu nakonec fatálně vymkla z rukou. Jeho životní osudy připomene chystaný film režiséra Vojtěcha Maška. Zatím není jasné, kdy se snímek dočká premiéry.

Česká drama Arvéd (2021). foto: CINEMART - Kristýna Strejcovská

Příběh Jiřího Arvéda Smíchovského vyšel knižně v roce 2016 pod názvem Malostranský ďábel a ihned tento portrét jedné z nejrozporuplnějších osobností české historie vyvolal velké ohlasy.

Česká drama Arvéd (2021).
Česká drama Arvéd (2021).

„Oslovily mě životní příběhy představitelů českého hermetismu. Prvním byl náš nejznámější theurg Jan Kefer, který je zpopularizovaný díky svým magickým zásahům proti astrálu Adolfa Hitlera. Jiří Arvéd Smíchovský se může zdát na první pohled veskrze záporným hrdinou, ale pravda je jako vždy a ve všem někde uprostřed,“ vysvětluje Jiří Poláček, autor knižní předlohy a scenárista chystaného filmu. 

V roli titulní postavy se divákům představí Michal Kern. Celý snímek je ale hvězdně obsazený. „Od začátku jsem věděl, že Arvéd je Michal Kern. Shodou okolností jsem se v době, kdy jsem s ním připravoval divadelní představení Mimo zápis, začal také zabývat myšlenkami na film o Arvédovi,“ popisuje režisér Mašek.

“Jsem velmi rád, že nabídky dalších hlavních rolí přijali moji oblíbení herci a herečky jako Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský, už při prvních zkouškách a přípravách potvrdili, že jsou ideální volbou,“ dodává.