Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chlouba Paříže vzplane znovu. Chystá se televizní minisérie o požáru Notre-Dame

Kultura

  13:00
PAŘÍŽ - Francouzská filmařská skupina Pathé připravuje ve spolupráci s dalšími společnostmi miniseriál o požáru, který před půl rokem zdevastoval pařížskou katedrálu Notre-Dame. V pondělí to napsal web magazínu Variety. Televizní projekt zatím nemá jméno ani datum uvedení a údajně je v „raných fázích vývoje“. Podle deníku Le Figaro jej diváci nejspíš uvidí v roce 2021.

Slavná pařížská památka hoří. Požár se nedaří zastavit. foto: Reuters

Plameny zachvátily jednu z dominant hlavního města Francie večer 15. dubna a uhasit se je podařilo až v brzkých ranních hodinách dalšího dne. Požár zcela zničil střechu a dřevěnou věžičku nad křížením lodí gotického chrámu a zanechal po sobě velkou díru v klenbě hlavní lodi. Jeho příčina ani po šesti měsících není zcela jasná, podle vyšetřovatelů ale oheň nebyl založen úmyslně.

Notre-Dame je v plamenech.
Záběry z požáru, který poničil Notre-Dame.

Scénář chystané minisérie se bude opírat o investigativní práci deníku The New York Times, přičemž americký list se podílí i na jeho tvorbě, uvádí Variety. Jako zdroj inspirace prý producenti zmínili letošní seriál Černobyl od americké televize HBO, který zachycuje explozi reaktoru sovětské jaderné elektrárny z pohledu nejrůznějších postav.

„Notre-Dame je víc než jen stavba. Je to místo, kde se zrodila Paříž, a je součástí duše města. Tato dramatická série odvypráví pravdivý příběh toho, co se oné zdrcující noci stalo, ale není to jen o událostech 15. dubna,“ řekl Philippe Rousselet, jehož společnost Vendôme Group se na přípravě projektu podílí.

V seriálu by se mělo hovořit především anglicky, některé postavy ale budou v zájmu zvýšení autenticity mluvit i jinými jazyky. Podle Le Figaro bude mít čtyři až šest epizod.

Autor: