Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chystá se nové seriálové zpracování románu Terryho Pratchetta. Hlavní postavu namluví Hugh Laurie

Kultura

  17:00
LONDÝN - Další knihou oceňovaného spisovatele Terryho Pratchetta, jež se dočká televizního zpracování, je Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci (The Amazing Maurice and His Educated Rodents). Animovaný snímek se dočká premiéry někdy v roce 2022.

Minisérie Roadkill (2020). foto: BBC

Úžasný Mauric je v pořadí 28. kniha zasazená do Pratchettova světa Zeměplochy. Děj, který je variací na pověst o krysařovi z města Hameln, vypráví o stejnojmenném kocourovi. Ten se skupinou krys a mladým krysařem Keithem cestuje od města k městu. Každé město krysy zamoří a hrdinové si nechají tučně zaplatit za to, že měšťany trápení zbaví. 

Minisérie Roadkill (2020).
Minisérie Roadkill (2020).

Televize Sky nyní knihu plánuje adaptovat do podoby animovaného filmu. Postavy budou mluvit hlasy známých hvězd. Kromě Hugha Laurieho v titulní roli se ve filmu představí i Emilia Clarkeová, Himesh Patel, Gemma Artentonová nebo Hugh Bonneville. 

Kniha byla ohromným úspěchem a jako vůbec první vynesla svému autorovi v roce 2002 prestižní Carnegieho medaili. Pratchett v mnoha rozhovorech prohlásil, že právě této ceny si cení ze všech nejvíce.

„Můžete o Mauricovi říct, že je to fantasy knížka, protože má v sobě inteligentní krysy. Pro mě je ale daleko větší fantasy fakt, že jsou v ní inteligentní i lidé. Víc mě lákala myšlenka, že zničení zla není možné dosáhnout vhozením drahého šperku do nitra sopky (jako u Tolkiena), ale opatrnou diplomacií,“ řekl Pratchett při přebírání ceny.