Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Chystaná "historická roadmovie" Václava Kadrnky získala cenu

Slovensko

  6:00
Připravovaný projekt s názvem Křižáček režiséra Václava Kadrnky byl oceněn na Mezinárodním filmového festivalu v Římě cenou Eurimage. Film s dětským hrdinou se odehrává v době vrcholného středověku a je inspirován romantickou básní Jaroslava Vrchlického. Posledním Kadrnkovým filmem bylo oceňovaných 80 dopisů.

Václav Kadrnka foto: ČTK

Film, který je ve stádiu příprav, získal cenu na Koprodukčním fóru New Cinema Network, které se konalo v rámci římského filmového festivalu (8.-17. listopadu). Projekt vzniká v produkci Alice Tabery (Sirius Films, Česká republika) a Marka Škopa (Artileria, Slovensko).

"New Cinema Network je jedním z největších a nejúspěšnějších evropských koprodukčních trhů, vyhledávanou platformou pro vybrané portfolio projektů a mezinárodní producenty, kteří hledají příležitosti k financování. Letošního osmého ročníku se zúčastnilo 23 projektů z celého světa a na 150 filmových profesionálů ze 17 zemí," uvedla Denisa Štrbová z Českého filmového centra (ČFC). ČFC spolupracuje s koprodukčním trhem v Římě od jeho vzniku. Od té doby je Křižáček prvním projektem, který se dostal až do výběru a programu se zúčastnil.

Film o dětských křížových výpravách

Hlavním hrdinou filmu je malý chlapec, který ovlivněn legendami o dětských křížových výpravách utíká z domova a jeho otec, rytíř Bořek, se vydává na takřka marnou pouť za jeho nalezením. Dvojí putování nechce být jen dobrodružným vyprávěním, ale snaží se pojmenovat nadčasové problémy dospívání, vztahu k autoritám, úbytku životních sil i schopnosti přiznat si vlastní selhání.

ČTĚTE TAKÉ

Film, jehož uvedení je plánováno na podzim roku 2015, slibuje podle producentů emotivní i vizuálně opojný zážitek díky inspiraci náměty romantických maleb 19. století.

"Cena se uděluje originálnímu, odvážnému a mimořádnému projektu, který propojuje vizionářského tvůrce a dynamickou, ambiciózní produkci a naplňuje tak pravý smysl evropských koprodukcí," zdůvodnila svůj verdikt porota Eurimages. Součástí ceny je odměna 30.000 eur (814.000 korun), určená na vývoj vítězného filmu.

Václav Kadrnka

Do roku 2008 studoval režii hraného filmu na FAMU v Praze. Jeho celovečerním debutem je autobiografické drama Osmdesát dopisů (2010) uvedené na MFF v Berlíně v sekci Fórum v roce 2011. Film získal řadu cen na domácích i světových festivalech, mimo jiné hlavní cenu na filmovém ffestivalu v Soluni 2011 a Zlatého ledňáčka na Finále Plzeň 2011 za nejlepší český celovečerní film. V roce 2012 byla Václavu Kadrnkovi udělena Cena české filmové kritiky za Objev roku.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!