Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cimrman, verze 2012: přenos v kinech a hlasování na webu

Slovensko

  10:00
PRAHA - Dnes večer oslaví Divadlo Járy Cimrmana 45 let své existence přenosem hry České nebe do třiasedmdesáti kin v Česku a na Slovensku.

Český pantheon opět v akci. O představení České nebe se 4. října s divadelním publikem podělí i diváci 75 kin. foto: archiv LN - Pavel Wellner

Po otevření opony je scéna ponořena do tmy, jen na horizontu svítí hvězdy. Prostorem se line nebeská hudba chrámových varhan. Dekorace připomíná secesní architekturu Obecního domu v Praze. Praotec Čech opřený o poutnickou hůl už sedí na jevišti. V ruce drží pytel, z něho tahá pohanské bůžky a kochá se jimi. Když vstoupí Komenský, Praotec bůžky rychle schová. Komenský vypadá tak, jak ho známe z obrázků, s typickou čepičkou na hlavě. Na šňůrce má školní tabulku s písátkem a hubkou a v ruce drží tlustou knihu.

Do kin s rozšířeným seminářem Expozice hry České nebe, jak ji předepsali autoři Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák ještě v době, kdy svůj poslední cimrmanovský kus psali (na první stránce strojopisu stojí: „První společný psací den 22. 11. 06“), se moc nezměnila ani dnes. A diváci v šedesáti třech českých, deseti slovenských a dvou zahraničních kinech si ji dnes budou moci v režii Jana Svěráka a s kamerou Josefa Špeldy vychutnat naživo.

Kam za Cimrmanem? Na Petřín už ne

Zatímco se ze suterénu Petřínské rozhledny stálá expozice věnovaná Járovi Cimrmanovi musela po deseti letech vystěhovat (mimochodem nájemce pražských věží už byl vyměněn, ale na Petříně návštěvníky stále baví místo Cimrmana Igráček), jinde se pro legendu místo přece jen našlo. V Malostranské besedě se chystají už v nejbližších dnech otevřít jakási „zastavení“ s Járou Cimrmanem. Připomenou se tu hry Akt, Vyšetřování ztráty třídní knihy, Zabijačka, Hospoda na mýtince a Vražda v salonním coupé, tedy období divadla v rozmezí let 1967 až 1972. A v Příchovicích u Tanvaldu zase vyroste Cimrmanův maják – rozhledna se stálou expozicí má být otevřena v červnu 2013.

Zdeněk Svěrák dodává, že ke hře České nebe pro tuto mimořádnou příležitost upravili sled seminářů: „Předneseme tři přednášky, které patří k Českému nebi, a ještě něco přidáme. Vyzvali jsme totiž příznivce Cimrmana, aby prostřednictvím internetu vyslovili svá přání. Pět tisíc hlasujících si vybralo a my tři nejčastěji jmenované referáty předneseme: Cimrmanovo herecké desatero, což je jedno téma semináře ke hře Záskok a přednesu je já, dále referát ke hře Švestka na téma Cimrman dentista přednese Bořivoj Benc a Smoljakův referát Cimrmanova teorie poznání, který proslovil ke hře Vyšetřování ztráty třídní knihy, uvede Jan Hraběta.“