Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Cindy Shermanová se prezentuje jako fotografka na dalekém severu

Kultura

  16:00
SILKEBORG - Za současným uměním se už necestuje jenom do londýnské Tate Modern nebo newyorského MoMa, ale i na dánský venkov. V lokálním Museu Jorn v Silkeborgu je nyní k vidění výstava fotografky Cindy Shermanové. Z Česka se tam člověk dostane letadlem a vlakem za tři hodiny.

Headshots, série z roku 2000. foto: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures, New York

Druhé největší dánské město Aarhus je letošním Evropským městem kultury. Organizátoři prezentují nejen dánské umělce, ale také Roberta Wilsona nebo Philipa Glasse. Do celoročního festivalu se zapojily kulturní instituce v celém regionu. Jednou z nich je Museum Jorn v Silkeborgu. Kurátor Lucas Haberkorn představuje retrospektivu fotografky Cindy Shermanové, kde jsou k vidění její hollywoodské portréty i polámaný svět hraček.

Dostat dílo světoznámé americké fotografky do regionálního muzea, které se až donedávna věnovalo malířské tvorbě dánského malíře Asgera Jorna, není jednoduché. Vyžaduje to nejen velmi dobré kontakty s mezinárodní uměleckou scénou, ale také odvahu představit regionálnímu publiku práce, které na nezasvěcené mohou působit provokativně.

Na bratislavském festivalu jsou fotografie, kam až oko dohlédne

Kurátor Lucas Haberkorn vybral 65 snímků z rozsáhlé sbírky německého sběratele Thomase Olbrichta. Ten se na dílo Cindy Shermanové zaměřuje už od poloviny 90. let a vlastní největší soukromou kolekci jejích prací. Osm výstavních sálů nabízí dobrodružný výlet do světa, který láká i děsí zároveň. Třiašedesátiletá Cindy Shermanová se od 70. let „převtěluje“ do nejrůznějších podob: dokonalým kostýmem, líčením i pózami na sebe bere podobu žen i mužů. Jednu z jejích prvních kolekcí, Untitled Film Stills, vidíme v úvodní části výstavy. Autorka si pohrává s motivy ze slavných filmů z 40. až 60. let. Ta dívka v černých brýlích by mohla být Felliniho hrdinka. Její „konkurentka“ na sousedním snímku působí jako z Hitchcockova filmu. Bojí se něčeho neznámého, co zatím jen tušíme.

Untitled Film Stills, série z roku 1979.

Zajímavým protipólem k této úvodní části je série Headshots z roku 2000, kterou kurátor vybral do hlavního sálu. Tentokrát žádný stud, žádné náznaky. Tyhle ženy nic neskrývají. Cindy Shermanová se zde převtěluje do hollywoodských paniček. Jedna provokuje, jiná žadoní o pozornost, další koketně vybízí. Divák pozoruje jejich směšně zmalované tváře, jejich urputnou snahu zaujmout a v každé z nich může rozpoznat kousek vlastní samolibosti. Hlavní sál však nenechá na pochybách, že tohle rozhodně není konec rozehrané hry. Kurátor Haberkorn velmi důmyslně komponuje průhledy z místnosti do místnosti. V jednom úhlu tak vidíme sérii Masks, kde není prostor na skrývání, a zároveň nahlížíme kolekci nazvanou Balenciaga, podle slavného módního domu. Jsou to ženy v drahých róbách s dokonalým make-upem. Nic z toho ale nepomáhá, nic nezakryje stárnoucí tvář ani rezignaci v obličeji. Další maskou, kterou si Shermanová nasazuje, je série nazvaná Clowns. Není to směšný šašek z dětských her, ale pestrobarevná maškara s poťouchlým výrazem.

Clowns, série z roku 2004.

Hra pro dospělé

Naopak zcela nevinně působí kolekce Sex Pictures z roku 1992. V poslední místnosti této retrospektivní výstavy jsou fotografie hliněných modelů mužských a ženských genitálií. Na velkoformátových snímcích vidíme záhyby a vrstvy zřetelné do té míry, že skoro přestáváme vnímat celek. Během vernisáže se diváci zastavovali nejčastěji u těchto fotografií. Někteří jen v rychlosti nahlédli a rozpačitě odcházeli, jiní naopak zkoumali z bezprostřední blízkosti detaily. „Práce Cindy Shermanové má v sobě neustálé napětí a zneklidnění, které nás láká, ale zároveň se za něj stydíme. Když se díváme na její fotografie, tak konečně vidíme ty naše tajné sny v reálu.“ říká Lucas Haberkorn.

Murals, série z roku 2010.
Society Portraits, série z roku 2008.

Nyní máme šanci vypravit se na výlet k Cindy Shermanové, která rozhodně není tak daleko, jak by se zdálo. Z Prahy do Silkeborgu je to – letadlem a vlakem – necelé tři hodiny.

Cindy Shermanová

Museum Jorn

Silkeborg
Dánsko
do 10. prosince

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.