Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Činoherní klub připomene výstavou 55. výročí svého vzniku

Kultura

  17:30
PRAHA - U příležitosti 55. výročí svého založení uspořádá pražský Činoherní klub výstavu o své historii. Vernisáž se uskuteční 27. února, přesně v den, kdy uplyne 55 let od premiéry první inscenace - hry Piknik Ladislava Smočka v jeho režii.

Ladislav Smoček: Piknik (režie Ladislav Smoček, 1965; Vladimír Brabec / Tall, Jiří Hálek / Rozden, Jan Kačer / Burda, Miroslav Macháček / Smile) foto: Miloň Novotný

„K výročí založení této známé české scény bude také kino Ponrepo promítat od 15. března do 24. června filmy české nové vlny s herci Činoherního klubu a záznamy tří inscenací divadla,“ informovala mluvčí divadla Linda Skarlandtová.

Činoherní klub vznikl roku 1965 jako součást Státního divadelního studia, které založil a vedl Miloš Hercík. U zrodu Činoherního klubu stáli dva spolužáci z pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění - režisér Ladislav Smoček a dramaturg Jaroslav Vostrý, který se také stal prvním uměleckým šéfem.

Leo Birinski: Tanec bláznů (režie Ladislav Smoček, 2017; Mojmír Maděrič /...
Martin McDonagh: Kati (režie Ondřej Sokol, 2016; Vladimír Kratina / Arthur,...

Po dobu trvání výstavy bude divadlo na sociálních sítích zveřejňovat příspěvky věnované inscenacím a osobnostem Činoherního klubu.

Ponrepo uvede záznam Smočkovy inscenace hry Eugena O ?Neilla Cesta dlouhého dne do noci z roku 1978, hru Niccola Machiavelliho Mandragora v režii Jiřího Menzela z roku 1965 a Gogolova Revizora v režii Jana Kačera z roku 1967. Hrát se bude také film Vladimíra Síse Piknik podle zmíněné Smočkovy stejnojmenné hry a snímky Soukromá vichřice, Hotel pro cizince, Každý den odvahu, Svatba jako řemen a Černí baroni.

Základ hereckého souboru přišel do Činoherního klubu z Ostravy spolu s režisérem a hercem Janem Kačerem a výtvarníkem Lubošem Hrůzou. Činoherní klub se během jediné sezony stal jedním z nejžádanějších pražských divadel. Mnozí z jeho herců se stali protagonisty proslulých filmů nové vlny československého filmu 60. let. Patřili k nim Josef Abrhám, Petr Čepek, Nina Divíšková, Věra Galatíková, Jiří Hálek, Jiří Hrzán, František Husák, Jiří Kodet, Václav Kotva, Miroslav Macháček, Pavel Landovský, Vladimír Pucholt, Josef Somr, Leoš Suchařípa, Jiřina Třebická, Libuše Šafránková či Jiří Zahajský.

Divadlo postavené na hereckých výkonech

Jaroslav Vostrý na počátku působení divadla popsal jeho program tak, že mu jde o hledání možností herců a jejich prostřednictvím možností člověka. Činoherní klub byl ansámblovým divadlem režírovaných herců a ve svých nejlepších inscenacích jím vždy zůstal. „Režiséři divadla tu nehledali efektní režijní postupy mimo herecké prostředky a souhru, jejich cílem bylo „roztavit“ režii v hereckých výkonech,“ uvedla Petra Honsová z archivu Činoherního klubu.

Počátkem 70. let musela z divadla odejít většina jeho vůdčích osobností, Vostrý se do jeho čela vrátil až po roce 1989. Od roku 1999 vede Činoherní klub dramaturg Vladimír Procházka. Pod jeho vedením tu pravidelně režírují Ladislav Smoček, Martin Čičvák a Ondřej Sokol. Jako hosté tu režírovali také Ivo Krobot, Juraj Herz, Roman Polák a Vojtěch Mašek. Ondřej Sokol je od podzimu 2018 uměleckým šéfem divadla.

Autor: