Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Cirkus Bukowsky přepisuje dějiny seriálu v Česku

Kultura

  9:00aktualizováno  31. října 12:09
Žádná sentimentální břečka, snaha zalíbit se všem, pokrytecké předstírání hloubky, nebo naopak křečovitá legrace: obvyklé ingredience českých seriálů v temně zábavné sérii Cirkus Bukowsky chybí. Zato je v ní nadhled, vypravěčská jistota, vynikající práce s herci, a hlavně evidentní radost z každého obrazu.

Pavel Řezníček v seriálu Cirkus Bukowsky foto: ČT - Dagmar Vyhnálková

Scenárista a režisér Jan Pachl se s pilotním dílem minisérie Cirkus Bukowsky před dvěma lety zúčastnil poněkud sporného projektu České televize Souboj seriálů: všechny ostatní pokusy předčil na celé čáře, přesto v hlasování diváků nezvítězil. Naštěstí byly kvality Cirkusu tak zřejmé, že Česká televize přikročila k jeho realizaci a dnes začíná vysílat již hotovou sérii.

Oč jde? Muž na samém konci mládí Nestor Bukowsky, vysokoškolský učitel psychologie se slabostí pro ženy, se dostal do soukolí mimořádných událostí. Za nejasných okolností zemřela studentka, s níž měl poměr, a on je hlavním podezřelým. Do toho se dozvídá, že po tetě, kterou neznal, zdědil třetinový podíl v upadajícím cirkusu vedeném svéráznou balkánskou rodinou. Nestane se artistou, ale z nového domova v karavanu se snaží udělat něco pro to, aby si zachránil kůži. Spojencem se mu stane vyšetřovatel dočasně odstavený kvůli závislosti na alkoholu. Dobrý základ pro to, aby se problémy ještě pořádně navršily...

Když krize, tak pořádná

Pavel Řezníček dokonale plní roli osudem zkoušeného muže, jehož krize středního věku má ještě poněkud vypjatější formu, než jak se obvykle stává. Vynikajícím spoluhráčem je mu Hynek Čermák v úloze problematického vyšetřovatele, ale třeba také Bohumil Klepl jako někdejší artista a nynější právník. Tím hlavním, co tuto sérii staví někam úplně jinam, než kam patří ostatní české seriály, je ovšem režijní přístup Jana Pachla. Bez ohledu na to, že jde o televizní tvorbu, koncipuje Cirkus Bukowsky ne jako rutinní odvyprávění historky, ale především jako podívanou. Vytváří bohaté a nápadité obrazy, s citem vybírá a využívá výrazná prostředí, kterým umí vdechnout autentickou atmosféru: ať jde o univerzitu, hudební klub, policejní oddělení nebo upadající cirkus.

Prvním dvěma dílům, které zatím Česká televize dala recenzentům k nahlédnutí, lze vytknout spíše drobnosti. V původním pilotním dílu se najde pár dětských nemocí, které možná bylo možno pro finální verzi přeléčit: tou hlavní je přece jen jistá přemíra motivů. I když s většinou z nich zachází režisér velmi obratně, někdy se stává, že určitá linka vyzní do ztracena nebo zapůsobí poněkud rušivě. To ale nic neměni na tom, že je tahle série přinejmenším ve svých prvních dvou částech obdivuhodně působivá, temná a zábavná zároveň, a oč méně je v ní chtěných životních mouder, o to více toho vypovídá zdánlivě mimochodem.

Cirkus Bukowsky

Scénář a režie: Jan Pachl
Hrají: Pavel Řezníček, Hynek Čermák a další
První díl vysílá ČT 1 ve středu 30. 10. ve 21.30

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!