Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Claudia Cardinale ozdobí sekci filmů o stárnutí

Zprávy z EU

  7:00
PRAHA - Přes čtyři desítky snímků z více než 25 zemí uvedou Dny evropského filmu, jejichž 19. ročník se v dubnu uskuteční v Praze a v Brně.

Herečka Claudia Cardinale na snímku z roku 2006 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Přehlídka se koná od 12. do 19. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna a od 20. dubna v Brně. Dny Evropského filmu v Praze zahájí dánsko-český snímek Královská aféra, který získal dva Stříbrné medvědy na Berlinale. Film uvede oceněný herec Mikkel Boe Fölsgaard a producent Peter Aalbaek Jensen ze společnosti Zentropa. Další hlavní roli vytvořil Mads Mikkelsen, známý z bondovky Casino Royale. Ozvěny Dnů evropského filmu se na přelomu dubna a května uskuteční v Boskovicích, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou, Veselí nad Moravou a v Ostravě.

Sekce K věci je věnována Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Zahajovacím snímkem sekce bude turecký film Italsky snadno a rychle se signorou Enricou. Hlavní roli romantické komedie ztvárnila Claudia Cardinalová, která bude tuto sobotu také čestnou předsedkyní poroty soutěže Česká Miss 2012.

Režijní debut komisaře Stockingera

Sekce Národní liga představí aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara. Bude mezi nimi rakouský snímek Dýchat o mladíkovi a jeho cestě z vězení zpět do společnosti. Debut herce Karla Markovicse (seriály Komisař Rex, Stockinger, ale také oceňovaný film Ďáblova dílna) si odnesl ceny z festivalů v Kyjevě, Curychu i ocenění Label Europa Cinemas z festivalu v Cannes.

Další ze sekcí představí evropské hudební filmy a dokumenty, nabídnou výběr filmů soutěžících o filmovou cenu Evropského parlamentu LUX Prize a uvedou to nejzajímavější z evropských kinematografií. Novinkou bude kolekce snímků podpořených evropským programem MEDIA, který existuje deset let. Budou mezi nimi Kurz negativního myšlení, Trio z Belleville, Turínský kůň a Valčík s Bašírem.

Autoři: ,