Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Co se točí u sousedů? Festival 3Kino uvede filmy z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska

Slovensko-cest

  15:00
PRAHA - Celkem 25 filmů, dva workshopy a 16 hostů nabídne 2. ročník Mezinárodního filmového festivalu 3Kino, který se uskuteční od 5. do 8. listopadu v pražském kině Atlas. Přehlídku, která se zaměřuje na současný polský, slovenský, český a maďarský film, zahájí romantické drama o síle lásky Chemo polského režiséra Bartosze Prokopowicze.

Aferim! (režie Radu Jude) foto: MFF KV

Vstupné na jednotlivé projekce činí symbolických 30 korun.

„Přehlídka vychází ze spojení kinematografie čtyř zemí visegrádské koalice. Její hvězdou bude polský herec Eryk Lubos, oceněný na MFF v Karlových Varech v roce 2012 Cenou za nejlepší mužský herecký výkon v dramatu Zabít bobra. V Praze uvede tři filmy a bude debatovat s diváky,“ řekla mluvčí přehlídky Alice Aronová.

Podle ní přijede i delegace k polskému filmu Tam, kde svítí slunce a slovenský režisér celovečerního dokumentu Tak daleko, tak blízko Jaro Vojtek. Z českých hostů to bude delegace k filmům Takovej barevnej vocas letící komety režiséra Václava Kučery a Třetí poločas, který v makedonsko-české koprodukci natočil Darko Mitrevski.

V programu se objeví i další koprodukční díla české kinematografie - rumunské drama Aferim! a Život v akvárku natočený ve spolupráci s Islandem.

Lahůdkou pro diváky bude retro večer nazvaný Film, na který se stála fronta. Letošní ročník představí kultovní polskou komedii Fotbalový poker z roku 1989 režiséra Janusze Zaorského.

Novinkou oproti loňskému ročníku budou dva workshopy. První z nich představí mnohovrstevnatou tvorbu renomovaného režiséra Lecha Majewského. Druhý bude následovat po projekci snímku Přímý přenos slovenské filmařky Zuzany Piussi a bude se věnovat tématu zobrazenému na plátně - sociálnímu systému a práv dětí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!