Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Co se točí u sousedů

Kultura

  9:25
PRAHA - Na čtyřicet čerstvých snímků ze současných a budoucích zemí Evropské unie nabízí 15. ročník přehlídky Dny evropského filmu, která dnes startuje v pražském kině Světozor.

Německý hit. Dny evropského filmu zahájí film Náš vůdce, na který v premiérovém týdnu přišlo půl milionu diváků. foto: SPI

Německý snímek Náš vůdce zahájí dnes večer pražskou část Dnů evropského filmu (17.-29. 4.), tradiční přehlídku, která se snaží představovat široké spektrum současné kinematografie našeho kontinentu. Snaží se tak alespoň částečně zacelit díru v distribučním trhu, který je vůči evropským filmům stále méně vstřícný. Přehlídky jako tato tedy umožňují zjistit, co se točí u našich sousedů.

Výjimkou potvrzující pravidlo je právě německý hit Náš vůdce, který se po předpremiéře na Dnech evropského filmu chystá od 1. května do distribuce. Náš vůdce měl premiéru letos na festivalu Sundance, v prvním premiérovém týdnu ho pak vidělo téměř půl milionu diváků. Film režiséra Dennise Gansela inspirovaly skutečné události: středoškolský učitel uspořádal se studenty týdenní „hru“ na diktaturu, experiment se ovšem zvrhl a zanechal tragické následky. 

O zakončení pražské části přehlídky se pak 29. 4. postará snímek Johna Boormana Na hřbetě keltského tygra s Brendanem Gleesonem a Kim Catrallovou v hlavních rolích. Na programu je také jeden z oceněných filmů loňského festivalu v Cannes - rumunský snímek California Dreamin’ (Bez konce), pod nímž je podepsaný režisér Cristian Nemescu. Tvůrce, označovaný za jednoho z největších talentů rumunského boomu, se ovšem premiéry svého filmu nedožil.

Divácky přitažlivý bude jistě dánský film nazvaný Praha, který před třemi lety v naší metropoli natočil Ole Christian Madsen s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Pražské exteriéry se tentokrát staly reálnou kulisou temného příběhu manželského páru, který se snaží zažehnat krizi vztahu.

V evropském výběru najdeme také dva francouzské filmy: Kuskus - o marockých přistěhovalcích ve Francii, a Prostě spolu - komorní příběh, který natočil režisér Claude Berri s Audrey Tautouovou a Guillaumem Canetem.

Po delší době také budeme mít možnost vidět slovenský film - Návrat čápů režiséra Martina Repky, který vznikl ve slovensko-českoněmecké koprodukci. Jednu z výrazných rolí ve filmu vytvořil Radoslav Brzobohatý. V předpremiéře bude možné na Dnech evropského filmu vidět novinku Petra Zelenky Karamazovi, osobitou adaptaci slavného Dostojevského románu, která se chystá do kin příští týden.

Pro filmové vytrvalce a milovníky angličtiny je připravený jako každý rok Maraton, 19. 4. v kině Světozor a 25. 4. v kině Aero se budou nonstop promítat čtyři tituly z programu přehlídky, které nebudou tlumočeny do češtiny. Uvedení řady snímků doprovodí jejich tvůrci.

Přehlídka Dny evropského filmu se postupně z Prahy přestěhuje do Brna, kde se bude konat od 25. do 30. 4., a poté do Olomouce (28. 4.2. 5.). Ozvěny Dnů evropského filmu pak uvidí diváci v Boskovicích (1.- 4. 5.) a Uherském Hradišti (3.4. 5.). Podrobnosti o programu a filmech jsou na www.eurofilmfest. cz.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...