Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Guadeloupe, Austrálie, Katalánsko či Skotsko se potkají na Colour Meetingu

Kultura

  12:00
Již patnáctý ročník multižánrového festivalu Colour Meeting rozezní ve dnech 13.- 14. července jedinečné hradební prostory města Polička. Návštěvníci se mohou těšit na hudební a divadelní projekty z deseti zemí od Austrálie, Guadeloupu a Slovinska po Českou republiku.

Delgres foto: Rémy Solomon

Jedněmi z hlavních hvězd letošního programu jsou Delgres. Guadeloupské trio, v jehož muzice se potkávají zpěvy karibských otroků z Mississippské delty s rockovým drajvem, vydá na konci srpna nové album. Ze Skotska přijedou Ross Ainslie & Ali Hutton, kromě tradiční dudácké výchovy je ovlivnili také AC/DC, Béla Fleck nebo elektronická hudba. Roku 2017 získali cenu BBC Radio 2 Folk Awards.

Nekompromisní feministické septeto Roba Estesa pochází z katalánské Tarragony a zpívá o rovnosti, revoluci i lásce. Vášnivě hájí kulturní dědictví své země, její tradice a svobodu, vše v rytmech cumbie a katalánské rumby. Australští Rhyece O’Neill & The Narodniks spojují rock’n’roll, blues, punku a country, sám frontman je také spisovatelem, básníkem a producentem.

Na Colour Meetingu nebude nouze ani o písničkáře. Silný hlas Švýcara Fabeho Vegy zazněl na ulicích a pódiích celé Evropy, současnou polskou písničkářskou scénu pak bude reprezentovat objev posledních let, Daniel Spaleniak a jeho éterický blues-folk.

Své místo mají v letošním programu i uskupení rozkročená mezi státy a světadíly. Brněnští Metronome Blues v čele s charismatickým Novozélanďanem Rhysem Braddockem jsou klubovou stálicí s poznávacím znamením hutných kytarových riffů. Česko-italská dvojice Oswaldovi, dva hlasy, elektrická kytara a minimalistické bicí vytvářející směs psychedelického rocku, blues, jižanského folkloru, vše kořeněné zvukem soundtracků spaghetti westernů.

Čistě domácí scénu budou pak reprezentovat například Sto zvířat, Circus Brothers, Pio Squad, Kalle, Beata Hlavenková, Dirty Old Dogs nebo Milli Janatková. Ta povede také výtvarnou dílnu. Své dovednosti si budou moci návštěvníci vyzkoušet také během perkusivních lekcí s projektem Zeměznění, nebo zhlédnout představení Divadla 100 Opic a Divadla Toy Machine.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!