Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Colours of Ostrava hlásí první hvězdy: Sigur Rós

Colours of Ostrava

  12:41
PRAHA - Islandská skupina Sigur Rós se stala první potvrzenou hvězdou příštího ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Hudba kapely, která byla nominována na Grammy i Mercury Prize, vychází z nedotčené přírody a života na Islandu, na nějž jsou její členové neustále citlivě napojeni.

Islandská kapela Sigur Rós zahraje na Colours of Ostrava foto: Reprofoto

"Posluchači na celém světě obdivují jejich nezaměnitelnou a uhrančivou hudbu, která chvíli zní teskně, záhadně a za chvíli se změní v bouři. Písně Sigur Rós se běžným rockovým měřítkům vymykají svojí hlubokou zakořeněností ve starobylé tesklivosti islandských balad a inspirací svádivými kouzly severských nálad," řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Kapela Sigur Rós, jejíž název v překladu znamená Vítězná růže, vznikla v roce 1994. První album Von vydala v roce 1997.

Colours of Ostrava 2013

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava se uskuteční od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Letos jej navštívilo 31.500 návštěvníků, hlavními hvězdami byli například ZAZ, Alanis Morissetteová, Bobby McFerrin, Janelle Monáeová, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Rufus Wainwright a další. Program na 12 scénách nabídl přes 200 bodů - kromě kapel z celého světa divadla, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a podobně.

Autor: