Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Colours of Ostrava chystají organizační zlepšení včetně dvojnásobné brány

Kultura

  18:00
Ostrava - Přípravy na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava, který proběhne od 18. do 21. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic, finišují. Na dnešní tiskové konferenci v Ostravě pořadatelé oznámili řadu novinek.

Jedním z hostů Colours of Ostrava, který vystoupí i na konferenci Czech Music Crossroads, bude africký hudebník Cheikh Lô foto: Colours of Ostrava

K těm nejdůležitějším zlepšením patří pro větší pohodlí návštěvníků dvakrát širší hlavní brána, kde budou navíc hrát buskingové kapely a k dispozici bude i sociální zázemí, možnost výměny vstupenky za festivalovou pásku na ruku v době před akcí nejen v Ostravě, ale i v Praze, posílení nočních spojů MHD oproti roku 2017, noční doprava autobusy Residomo z areálu do míst na severní Moravě a zvláštní noční vlaky z nádraží Ostrava-střed.

Zvětší se také festivalová parkoviště, která budou letos nově umístěná u Ostrava Arény, přibude možnost ubytování v luxusních stanech Chill Village nedaleko festivalového areálu, České dráhy přidají spoje z Prahy do Ostravy a zpět. Festival bude mít novou mobilní aplikaci, bude garantovat ceny oficiálních taxi Colours of Ostrava a také slibuje větší využití recyklovatelného nádobí.

Výborné zázemí a čtyřdenní program pro rodiny s dětmi nabídne rozsáhlý ČEZ Family Park, který kromě mnoha pohádek, workshopů či hlídání dětí láká například na uvedení Pišlických příběhů s Ivanem Trojanem, Lenkou Dusilovou, Beatou Hlavenkovou, Milanem Caisem a dalšími. Součástí rodinné zóny je také plně vybavený kojící stan.

Zajímavé novinky připravuje také projekt Colours bez bariér, který již osm let zajišťuje návštěvníkům se zdravotním znevýhodněním nadstandardní servis, aby si mohli bez překážek užívat fetival. Letos nově nabídne zajímavé služby i těm se zrakovým a sluchovým postižením. Mezi novinky patří například praktická příručka v Braillově písmu, hmatový plán areálu či speciální přenosný 3D model auly Gong pro nevidomé.

Na fóru Meltingpot vystoupí přední tlumočnice do znakového jazyka Amber Galloway Gallego, která bude tlumočit část koncertů Kensington, Jessie J a Joss Stone. Celý koncert Gipsy.cz bude tlumočit skupina Hands Dance, tlumočeny budou také vybrané přednášky fóra Meltingpot.

Celkově na Colours of Ostrava vystoupí 80 zahraničních a 61 českých a slovenských kapel a hudebníků mnoha žánrů - od elektroniky, přes world music, rock, pop, soul až po jazz. Zahraniční interpreti přijedou z 35 zemí celého světa - od Austrálie a Nového Zélandu, přes Jižní Koreu, Čínu, Írán, Kolumbii, Kubu, Jamajku, Tunisko, Alžírsko, Mali, Senegal, Ghanu, Pobřeží slonoviny, Jemen, Mosambik, Jihoafrickou republiku, Turecko až po Island, Norsko, Francii, Španělsko, USA, Velkou Británii nebo Kanadu.

Program nabídne kromě hudby také divadla (například Jaroslav Dušek - Čtyři dohody, Cirk La Putyka, Divadlo Bolka Polívky nebo VOSTO5), workshopy, filmy nebo výtvarné aktivity. Nebudou chybět Scéna České televize, Reflex stage a Design zóna s uměleckou tvorbou z oblasti designu, módy a výtvarného umění. V “industriální” vinárně v betonovém bunkru opět k vínu zahrají cimbálovky.

Již potřetí po boku Colours of Ostrava proběhne v areálu Dolních Vítkovic mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které letos nabídne na osmi tématických scénách více než 180 řečníků z 25 zemí celého světa. Půjde o osobnosti mnoha oborů lidského myšlení - od politiky, přes kulturu, vědu, vzdělání, cestování, ekonomii až po osobní rozvoj. Vedle výše uvedených tanečníků Bboy Neguina a Amy Secady přijedou například spisovatel Michel Faber, autor knihy Hygge Meik Wiking, “futuristický mnich” Bruno Marion nebo dcera Sira Nicolase Wintona, terapeutka Barbara Winton.

Festival Colours of Ostrava také navíc pořádá 16. a 17. července v Dolních Vítkovicích pátý ročník hudební přehlídky a konference Czech Music Crossroads s novou odnoží Electronic Mission. Mezi hosty, kteří se zúčastní workshopů a diskusí nechybí například Lucy Duran, Chris Eckman, Cheikh Lô, Jan P. Muchow, Beata Hlavenková, Emika, Ivan Duran, Michal Brenner nebo Petr Ostrouchov. Ti všichni nejen představí vlastní projekty, ale také hudebníkům, promotérům, manažerům i široké veřejnosti pomohou radami cennými radami orientovat se v hudební branži.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...