Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Crazy Joe: Nasadit si čepici a probouchat se ke spáse

Afghánistán

  7:10
Někdo to zkusit musel. Dát akční hvězdě Jasonu Stathamovi roli, která po něm bude chtít víc než bouchání a umožní mu rozehrát škálu hlubokých existenciálních prožitků. Šanci dostal ve filmu Crazy Joe Stevena Knighta, ale narazil při jejím naplňování na své zjevné limity. I tak film budí sympatie.

Z filmu Crazy Joe foto: Reprofoto

Anglický scenárista a režisér Steven Knight (1959) je nenápadný, a přitom pozoruhodný tvůrce. Většinou pracuje v mezích nějakého žánru, občas na věcech především spotřebních. Pokouší se do nich ale dostat vážnost a senzitivitu, které evokují žánrovou klasiku.

Dlouho pracoval pro televizi, mimo jiné byl i hlavním tvůrcem soutěže Chcete být milionářem?. Jeho první realizovaný scénář celovečerního filmu byla Špína Londýna (Dirty Pretty Things) z roku 2002, úspěšné drama o imigrantech v režii Stephena Frearse. Následoval životopisný snímek Nezlomná vůle (Amazing Grace) o křesťanském aktivistovi Williamu Wilberforceovi, který se v Británii zasazoval o ukončení obchodu s otroky, a především gangsterka Východní přísliby (2007). Gangsterku o ruském organizovaném zločinu v Londýně režíroval známý David Cronenberg, film trpěl chtěným zvratem na konci a někdy dost klišovitým vykreslováním atributů ruskosti. Knight a Cronenberg ale projevili schopnost vyhmátnout nerv klasického gangsterského příběhu – střet loajalit, pouta krve a krví zalitou touhu po spáse, střet mezi postavami nadanými vahou symbolu. Ještě výrazněji se to Knightovi podařilo evokovat v televizní sáze Peaky Blinders, která byla v Británii vysílána letos.

Trochu moc při zdi

Od scénářů se Knight propracoval k režii, Crazy Joe je jeho debut, od jeho uvedení stihl natočit další snímek – "drama telefonujícího muže" Locke s Tomem Hardym, jež bylo s příznivým ohlasem uvedeno na festivalu v Benátkách. Na Crazy Joeovi je znát, že tím filmem debutoval autor zralejšího věku – film jako kdyby se držel trochu moc při zdi, "byl rád, že je rád". Dostat se trochu výš mu nepomáhá ani hlavní představitel, hvězda akčních snímků Jason Statham. Jeho obsazení jistě pomohlo přesvědčit potenciální investory. Stathamovi ale chybí jakási hlubina v očích, kterou by typ postavy, již hraje, potřeboval. Nepůsobí jako člověk zatížený osudem, jemuž jde vstříc, a vypadá při tom, jako by byl "větší než život". Spíš takový atletický muž v kostýmu, jenž mu nepadne moc dobře (co ta divná čepice?).

Joe je vycvičený voják, zběh z války v Afghánistánu, přežívá v Londýně mezi bezdomovci, dost pije. Komplikovanou shodou náhod se mu povede ukrást identitu bohatého gaye, bydlí v jeho bytě, užívá si jeho peníze. Dá se do kupy a začne novou kariéru jako vymahač ve službách čínského organizovaného zločinu.

Zároveň ale má ještě svoji agendu – chce pomstít smrt kamarádky Isabel, s níž to táhl v bezdomoveckých časech, taky by rád nějak narovnal vztah k manželce a dítěti, jež opustil. Hodně peněz také dává polské jeptišce Krystyně (Agata Buzková), plaché dívce, která pracuje mezi bezdomovci, v Londýně si ale připadá trochu ztracená a entuziasmus v ní možná vystřídalo tíživé vědomí povinnosti, nejistota ohledně životní volby, již učinila. Násilník a svatá žena – protivy se přitahují, nic trvalého z toho ale nekouká.

Crazy Joe

VB, USA 2013
Režie: Steven Knight
Hrají: Jason Statham, Agata Buzková a další
Premiéra 14. 11.

Původní název filmu je Redemption – Spása. A Knightovou ambicí skutečně je vyprávět – kromě napínavého příběhu – jednoduše a přímočaře o věcech velkých, až největších. Daří se mu to ale jen zčásti. Jakkoliv se film natáčel v autentických londýnských lokacích, chybí obrazu uznávaného Chrise Mengese nějaká ta skutečně smradlavá špína. Akční linie příběhu je předvedena, řekněme, adekvátně, je ale přece jen dost předvídatelná, chybí jí nějaký skutečně strhující moment. Na té nesmělé romanci mezi dvěma osamělými lidmi ve vnitřním exilu ale něco je. Přinejmenším ne třeba úplně naplněná, ale alespoň snaha o nějakou opravdovost. A jestliže je Jason Statham v hlavní roli nejistý, působí Buzková jako Krystyna suverénně – sice zkratkovitě vyjádřená, ale docela jímavá postava. Ta spása z titulu pro hrdiny (přinejmenším pro Joea) možná nepřijde nebo bude o hodně tišší, než čekali. Ani Knightův film nedokáže nějak přesáhnout sám sebe. Někdy se ale počítá i ten pokus.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!