Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čtení pomáhá. Nevidomá Pavlínka už má peníze na knihy

Kultura

  11:00
Kliknete-li si na webové stránky www.ctenipomaha. cz, můžete se zúčastnit zábavné a prospěšné akce, jež v sobě spojuje soutěživost, charitu a intelektuální zdatnost. Podmínkou je, že byste měli být dítětem.

Projekt Čtení pomáhá už pomohl nevidomé Pavlínce (na fotografii) foto: www.ctenipomaha.cz

Jde o to, že děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou získají za každou přečtenou knihu - musí zodpovědět kontrolní otázky. Peníze však nejsou určeny pro ně, ale věnují je na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí 10 milionů korun.

Čtěte také:


O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou sami dětští čtenáři. "Výtěžek z četby" pak věnují na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu.

Charitativní projekty
Chcete-li si prohlédnout všechny projekty a přispět, klikněte na obrázek

Projekt běží od pátku a k 12. dubnu se do něj zaregistrovalo 4 787 žáků a na charitativní projekty bylo rozděleno 335 850 korun. Prvním, komu mladí čtenáři pomohli, je nevidomá Pavlínka, které obstarali knihy psané Braillovým písmem a běžecký pás v ceně 29 tisíc korun.

Mezi dalšími charitativními projekty, na které mohou nyní žáci přispívat, jsou např. asistenční pes Denis, vozík pro Kristinu, schodolez pro Ondru a další.

Každý naplněný charitativní projekt je ihned střídán novým. Ročně tak Čtení pomáhá a mladí čtenáři mohou pomoci až částkou 10 mil. korun. Více informací na www.ctenipomaha.cz.

Maminka vypráví o Pavlínce

Dovolte, abych nás představila: jsme malá rodina, které není osud opuštěných dětí lhostejný. V roce 2004 jsme si ke svým dvěma biologickým klukům vzali 3letou holčičku Pavlínku a o 2 roky později se nám narodil třetí syn.

Nevidomá PavlínkaPavlínku jsme si odvezli z kojeneckého ústavu v nepříliš dobrém psychickém a sociálním stavu. Ve svých třech letech nekomunikovala, nereagovala na své jméno, neuměla kousat, neuměla projevovat city a projevovala další sociální a slepecké zlozvyky (tlačila si oči, kývala se…). Nesnesla těsný kontakt s druhým člověkem. A tak jsme se pustili do práce. Každý den jsme s ní cvičili a rehabilitovali, učili ji...

První úspěch přišel po 4 měsících, kdy začala reagovat na své jméno. A po půl roce uměla rozkousat chleba nakrájený na kostičky. Za rok už dokázala city přijímat i projevovat. ("Maminko, mám tě ráda.") V sociální oblasti se výrazně zlepšila. Dnes už dokáže bezprostředně navázat kontakt, umí se rozdělit a ochotně spolupracuje. Vyrostla z ní velice šikovná a snaživá holčička.

Ani hudba a sport Pavlínce nejsou cizí. Hraje na klavír a ráda sportuje – jezdí na koni, na kole, lyžuje, plave. Všechno zvládá sama, já na ni jen dohlížím. Sportování v zimě nebo za ošklivého počasí je však horší. Proto bychom Pavlínce rádi dopřáli běžecký pás MASTER F-25, aby si udržela dobrou kondici i v tomto období. Cena tohoto zařízení je 19 990 Kč, aby si udržela dobrou kondici i v tomto období.

V současné době chodí Pavlínka do druhé třídy speciální školy, kde se učí Braillovu písmu. Rádi bychom jí koupili knížky psané Braillovým písmem, které jsou však finančně nákladnější. Nejdražší knihou je ta základní "slabikář" Veselá písmenka, ve kterém se děti seznamují s písmenky a jejich významem. Cena knihy je 6 000 Kč.

Děkuji vám za důvěru a zájem naší Pavlínce pomoci. Velmi si toho vážíme a jsme moc potěšeni, že můžeme být součástí tak krásného projektu, jako je projekt Čtení pomáhá.

Renáta, maminka-pěstounka

Autoři:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...