Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čtyři dohody Jaroslava Duška podpoří v kině Lucerna akci Cihla

Kultura

  14:00
Filmový záznam úspěšného představení Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem, který na DVD zachytili Olga Špátová a Miroslav Janek, se bude 16. června exkluzivně promítat v pražském kině Lucerna. Výtěžek z projekce půjde na konto Akce Cihla a podpoří reintegraci lidí s mentálním postižením.

Jaroslav Dušek v představení Čtyři dohody foto: Artsmarketing

Záznam vyšel na DVD loni v prosinci a jeho licenčně omezený náklad je už vyprodán. "Nejde o běžný záznam, představení je zpracováno filmově, kdy záběry ze scény jsou autorsky kombinovány s černobílými filmovými archivy," řekl ČTK Richard Němec z produkční společnosti Verbascum. Vstupenky si mohou zájemci koupit na stránkách www.akcecihla.cz, v kině Lucerna a na stáncích Akce Cihla.

Představení Čtyři dohody vyšlo také na DVD, náklad je vyprodán.

Už více než devět let herec Jaroslav Dušek a jeho kolegové provází v pražském Klubu Lávka v představení Čtyři dohody diváky nejen učením toltéckých šamanů, ale i cestou životem za osobní svobodou a štěstím. Úspěšné představení na motivy stejnojmenného bestselleru Dona Miguela Ruize tu zhlédlo přes 150.000 diváků. Režie dvouhodinového záznamu se ujali Miroslav Janek a především Olga Špátová, která jej kreativně obohatila černobílými záběry ze soukromých rodinných archivů. V představení s Jaroslavem Duškem dále vystupují Pjér La Šé´z a Alan Vitouš.

Psaný scénář neexistuje, říká Dušek

"Čtyři dohody jsou veselým živým organismem, který se neustále od své dávné premiéry divoce vyvíjí. Některé výhonky se ujmou, některé časem odumírají. A tak představení neustále mění svou podobu. Protože neexistuje psaný scénář, vše nosíme s kolegy jen ve svých hlavách a srdcích. Tudíž občas něco zapomeneme, občas se vynoří něco nečekaného. DVD je tak pokusem o zachycení nezachytitelného," komentoval záznam na DVD Dušek. Vznikl z představení uvedených už v květnu 2006, a proto je klidně možné, že pokud se lidé vypraví do Klubu Lávka dnes, uvidí zase něco trochu jiného.

ČTĚTE TAKÉ

Za léta hraní prý Dušek "nasbíral" tolik materiálu k jednotlivým dohodám, že by představení mohlo trvat i několik hodin.

Knihu Čtyři dohody napsal Don Miguel Ruiz jako průvodce životem inspirovaný moudrostí Toltéků. Čtyři dohody jsou: Nehřešme slovem, Neberme si nic osobně, Nevytvářejme si žádné domněnky a Vždy dělejme vše, jak nejlépe dovedeme.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...