Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čtyřicetkrát odmítnutý scénář a nulová naděje na pokračování. Co možná nevíte o filmu Návrat do budoucnosti

Kultura

  12:30
LOS ANGELES - Ve středu 9. června slaví 60. narozeniny americký herec a producent Michael J. Fox. Proslavila ho hlavně role Martyho McFlye v kultovní filmové trilogii režiséra Roberta Zemeckise. Oslavte Foxovy narozeniny se serverem Lidovky.cz a přečtěte si pět věcí, které o Zpátky do budoucnosti, prvním dílu série, možná nevíte.

Emmett Brown (Christopher Lloyd) a Marty McFly (Michael J. Fox). Snímek Zpátky do budoucnosti (1985). Režie: Robert Zemeckis. foto: Universal

Nikdo ho točit nechtěl

Scénář prvního Návratu do budoucnosti se více než čtyřicetkrát tvůrcům vrátil, než Studio Universal konečně svolilo k jeho natočení. Například společnosti Disney vadila „incestní“ scéna zasazená do roku 1955, ve které Marty políbí svou matku.

Martyho matka Lorraine (Lea Thompsonová). Snímek Návrat do budoucnosti (1985). Režie: Robert Zemeckis.

Kokain za volantem

V prvních verzích scénářem mohla být strojem času i lednice. Nakonec se ale tvůrci shodli na automobilu od americké automobilky DeLorean Motor Company. Ta se potýkala s neúspěchy a na trhu vydržela v podstatě jen sedm let (1975-1982). V době, kdy film měl premiéru (1985), již neexistovala. 

Její majitel John DeLorean přesto scenáristům poslal děkovný dopis, že se rozhodli použít právě jeho auto. John DeLorean byl kuriózně v roce 1984 obviněn z pašování kokainu v autech, ale díky právníkům se mu podařilo zůstat na svobodě. 

Marty McFly (Michael J. Fox). Snímek Návrat do budoucnosti (1985). Režie: Robert Zemeckis.

Marty s jiným obličejem

Roli Martyho měl původně hrát mladičký herec Eric Stolz, kterého si mohou diváci pamatovat například jako dealera drog z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Režisér Robert Zemeckis měl ale pocit, že Stolzovi chybí komediální jiskra. Po necelých šesti týdnech natáčení byl Stolz vyhozen a na jeho místo nastoupil Fox. Meselo se přetáčet. Některé původní scény se zachovaly, ačkoliv do finální verze filmu se nedostala ani jedna. 

Můj kámoš táta

Scenárista Bob Gale dostal nápad na Návrat do budoucnosti díky středoškolské ročence svého otce. Při jejím zkoumání ho napadlo, zda by mohl být otcovým kamarádem, kdyby ho v minulosti potkal.

Marty McFly (Michael J. Fox). Snímek Návrat do budoucnosti (1985). Režie: Robert Zemeckis.

Fanoušci mají smůlu
Práva na film Návrat do budoucnosti a jeho dvě pokračování vlastní režisér Robert Zemeckis a scenárista Bob Gale. V rozhovoru z roku 2015 Zemeckis prohlásil, že žádné další pokračování (případně nová verze) nepřichází v úvahu, dokud alespoň jeden z nich bude naživu. 

Emmett Brown (Christopher Lloyd). Snímek Návrat do budoucnosti (1985). Režie: Robert Zemeckis.

Autor: