Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dá se vměstnat sto let historie do jednoho večera? Pokusí se o to studenti Arts Managementu

Kultura

  16:30
PRAHA - V pražském multikulturním prostoru DriveHouse v proběhne na konci listopadu nadějný kulturní event Kultury Proměny: 100. Cestu časem doprovodí široká škála uměleckých projevů. Použitím charakteristické hudby, audiovizuálních záznamů a hereckých výstupů zasazených do dobově vybavených pokojů organizátoři návštěvníkům zprostředkují atmosféru klíčových momentů posledního století.

Kultury Proměny: 100 - vizuál foto: ARCHIV AM

V průběhu večera se budou návštěvníci volně pohybovat mezi místnostmi představujícími vybrané události z uběhlého století. Prostor bude vybaven dobovým nábytkem a artefakty. Duši mu vdechnou umělci svými hudebními a hereckými výstupy. Některé z nich budou zinscenované, jiné budou založené na improvizaci herců a aktivitě samotných diváků. Celkový dojem bude dokreslen videoprojekcemi.

OBRAZEM: Ozvěna se odrazí klidně čtyřicetkrát. Výstava Pokoje předkládá i návod na život

„Naším záměrem je, aby byl návštěvník aktivně vtažen do děje. Nenecháme ho jen pasivně přihlížet probíhajícím představením. Připravujeme tři hodiny živého divadla, kde jsou herci i návštěvníci rovnocennými partnery,“ říká mluvčí skupiny studentů, kteří akci pořádají.

V období První republiky dostanou návštěvníci možnost zatančit si za doprovodu živé hudby. Kdo se do tance nehrne, může pobýt v Masarykově salónku. Pietně, výstavou fotografií, je představena Druhá světová válka. Následujících 20 let je provedenou performance, která proběhne v několika smyčkách. Dojde k výstupu politické vězenkyně, ale i cvičení spartakiády. V na prvním pohled klidném normalizančním pokojíku se hosté mohou podívat na dobové pořady, nebo si zahrát deskové hry. Kontrastně bude v prostoru vystaven i západní svět, který ale bude pečlivě oplocen. A nakonec, po průchodu Sametovou revolucí, se lidé ocitnou v devadesátých letech, kde se mezi plakáty zašlých hvězd bude pouštět hudba z magnetofonových pásek.

Kultury Proměny : 100

V úterý 20. 11. 2018 od 19 hodin
DriveHouse, Praha

Autor: