Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Další sexismus? Všechny prachy světa dostal Mark Wahlberg, jeho kolegyně jen zlomek

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Režisér Ridley Scott musel pro svůj nový film Všechny prachy světa deset dní přetáčet některé scény. Mark Walhberg za přetáčky dostal 1,5 milionu a jeho herecká kolegyně Michelle Williamsová jen necelou tisícovku. Zveřejněná informace v Hollywoodu rozvířila debatu o nerovnosti platových podmínek mužů a žen. Podle webu The Wrap je ale vysvětlení prosté. Snímek Všechny prachy světa vstoupí do českých kin 25. ledna.

Herec Mark Wahlberg. foto: Reuters

Kevin Spacey zmizí kvůli sexuálnímu skandálu z dokončeného filmu Ridleyho Scotta

Film Všechny prachy světa režiséra Ridleyho Scotta vypráví příběh milionáře Paula Gettyho, kterému v sedmdesátých letech unesli vnuka. Právě Gettyho si měl zahrát herec Kevin Spacey. Na základě řady nařčení byl Spacey z již téměř hotového filmu odstraněn a nahrazen Christopherem Plummerem. Kromě zpoždění premiéry to ale znamenalo také to, že se některé scény musely celé přetočit.

Herci se tak scházeli ještě dalších neplánovaných deset dní kvůli přetáčkám. Deník USA Today přišel s informací, že herec Mark Wahlberg si za tu dobu vydělal 1,5 milionu dolarů, ale jeho kolegyně Michelle Williamsová jen 800 dolarů. 

Mark Wahlberg ve filmu Zlomené město
Mark Wahlberg ve filmu Zlomené město

Informace přišla v době, kdy se Hollywood ještě stále nevzpamatoval z vlny nařčení ze sexuálních obtěžování. Třeba takový pondělní galavečer předávání cen Zlatých glóbů se nesl v duchu genderové vyrovnanosti. Informace o platové nerovnosti žen a mužů tak vyvolala ohnivou debatu.

„Prosím, jděte se podívat Michelle Williamsovou ve Všech prachách světa. Je úžasná a rozhodně si zaslouží více než 1% toho, co si vydělal její herecký partner,“ napsala na Twitter herečka Jessica Chastainová. Ve skutečnosti ale Williamsová vydělala za přetáčky dokonce jen 0,07% Wahlbergova platu. „To je tak zvrácené, že se tomu skoro nedá věřit. Ale je to přesně tak, jak to v téhle branži chodí,“ vyjádřila se k situaci herec Judd Apatow.

10.ledna 2018 v 05:36, příspěvek archivován: 12.ledna 2018 v 11:59

@MikeyComictruth @Sarahashleee @PenVsSword @AndreaMandell @mark_wahlberg Exposing the gross disparity in pay & hard evidence of the gender gap— negotiated by the SAME agents no less! — isn’t a witch hunt. It’s a demand for fair practices. One person suggesting he step up for a costar, or women in general, is just a suggestion. Not a Putin-level order.

Webový magazín The Wrap ale přišel s poměrně prostým vysvětlením celé situace. Mark Wahlberg za přetáčky dostal tolik, protože je neměl ve své herecké smlouvě. Mohl si tak určit cenu. Michelle Williamsová je ve smlouvě uvedené měla. Wahlberg se navíc údajně filmu na začátku upsal za méně peněz, než je u něj běžné.

Je nicméně pravdou, že Mark Wahlberg byl podle magazínu Forbes nejlépe placeným hercem roku 2017.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!