Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Další úspěch slavného muzikanta. Dylan je v 79 letech nejstarším umělcem v čele britského žebříčku

Kultura

  14:00
LONDÝN - Americký folkrockový písničkář Bob Dylan je v 79 letech nejstarším umělcem, který se kdy dostal s deskou obsahující zcela nové písně do čela britského žebříčku alb. Potvrzuje se tak, že kritiky opěvované Dylanovo 39. album Rough And Rowdy Ways je i mezi posluchači velmi oblíbené. Na paty přitom legendě ověnčené Nobelovou cenou za literaturu či deseti Grammy šlape jiný veterán žánru. Čtyřiasedmdesátiletý Kanaďan Neil Young je v žebříčku druhý s akustickým albem Homegrown.

Bob Dylan foto: Live Nation

Americký folkrockový písničkář Bob Dylan je v 79 letech nejstarším umělcem, který se kdy dostal s deskou obsahující zcela nové písně do čela britského žebříčku alb. Potvrzuje se tak, že kritiky opěvované Dylanovo 39. album Rough And Rowdy Ways je i mezi posluchači velmi oblíbené. Na paty přitom legendě ověnčené Nobelovou cenou za literaturu či deseti Grammy šlape jiný veterán žánru. Čtyřiasedmdesátiletý Kanaďan Neil Young je v žebříčku druhý s akustickým albem Homegrown.

Bob Dylan: Rough and Rowdy Ways (plánovaná obálka alba)
Bob Dylan: False Prophet

Rough And Rowdy Ways je už deváté album, s nímž se Dylan dostal do čela britského žebříčku - téměř 56 let poté, co se mu to podařilo poprvé s albem The Freewheelin’ Bob Dylan. To obsahovalo i jeden z ikonických songů 60. let Blowin’ in the Wind.

Dylan věkově překonal svého kolegu Paula Simona, jemuž se podařilo ovládnout prestižní britský žebříček v 74 letech. S albem Stranger To Stranger slavil úspěch v roce 2016.

RECENZE: Čekání na nové Dylanovo album se vyplatilo

Rough And Rowdy Ways je Dylanovým prvním albem nových písní po osmi letech. Hudební magazín NME nedávno podotkl, že album je zřejmě Dylanovým „dosavadním nejimpozantnějším básnickým vyjádřením“. Kritik dalšího hudebního časopisu Rolling Stone napsal, že Dylanovi „táhne na osmdesátku a jeho tvůrčí vitalita je stále ohromující a trochu hrozivá“. Zapalte svíčku za zesnulého Leonarda Cohena - už nemá korunu za nejlepší album, které natočil 79letý umělec, dodal Rolling Stone.

Také další sedmdesátník Neil Young ukazuje, že svými písněmi stále má co říct. Jeho album Homegrown je totiž v britském žebříčku druhé a poráží i nahrávku Chromatica od zpěvačky Lady Gaga.

„Je to mimořádný úspěch Boba Dylana i Neila Younga,“ řekl podle BBC Martin Talbot, ředitel společnosti Official Charts Company, která britské hudební žebříčky spravuje. „Dokážu si představit, že opravdu nečekali, že se společně dostanou do čela žebříčků (v roce 2020), když před více než 50 lety začínali,“ poznamenal Talbot.

Dylanovi i Youngovi se zvlášť dobře daří prodávat svá alba na fyzických nosičích, jako jsou vinylové desky a kompaktní disky. Ty tvoří 85 procent prodeje jejich alb, zatímco u zbytku aktuálního žebříčku deseti nejprodávanějších alb je to 38 procent. „Fanoušci Boba Dylana a Neila Younga vyrůstali v 60. a 70. letech, kdy jste zašli do svého obchodu s deskami, vybrali jste si vinylové album a pročítali si text na obalu,“ řekl Talbot BBC. „Ti stále chtějí hmatovou, osobní, fyzickou zkušenost,“ soudí Talbot.

Vůbec nejstarší umělkyní, která se dostala do čela žebříčku, však byla v roce 2009 tehdy 92letá britská zpěvačka Vera Lynnová s výběrem jejích největších hitů We’ll Meet Again. Její další kompilační album 100 se dostalo do dvacítky nejprodávanějších alb nyní, po jejím úmrtí ve 103 letech tento měsíc.

Autor: