Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Danielův svět. Podívejte se na film odkrývající kontroverzní téma jiné sexuální orientace

Kultura

  5:00
PRAHA - Jaké to je narodit se jako pedofil, nikdy nic nespáchat a přesto být nenáviděn společností? Přesně to prožívá Daniel, mladý student a spisovatel. Základní premisou filmu, který se otevřeně pouští do tabuizovaného a zároveň předsudky obtěžkaného tématu pedofilie je často přehlížený fakt, že většinu sexuálních zneužití dětí mají na svědomí nikoliv pedofilové, ale lidé s normální sexuální orientací.

Z filmu Danielův svět. foto: IDF

„Nechceme pedofilní problematiku bagatelizovat, ale nabídnout její plastičtější obraz, který ve svém důsledku třeba i může pomoci vyhodnotit reálná rizika,“ říká režisérka Veronika Lišková. Její filmový portrét Daniela a české pedofilní komunity získal cenu cenu diváků na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2014 a byl vybrán do soutěžní sekce Panorama festivalu Berlinale 2015.

Nebulvarizujícím způsobem natočený příběh zakázané lásky a neustálého boje za smíření se sebou samým i za možnost přijetí uvnitř společnosti je nyní k vidění zdarma:

„Ze začátku jsem ale sama nebyla úplně přesvědčená, jestli se do tohoto tématu pouštět. Sama jsem v sobě nosila nemálo předsudků. Můj přístup se změnil už po setkání s prvním členem pedofilní komunity a pochybnosti zmizely. Fáze přípravy dokumentu pak ale trvala ještě téměř rok, během kterého jsem hledala způsob, jak celé téma uchopit,“ řekla v rozhovoru pro LN a časopis DocRevue režisérka.

Daniel se jako jediný člen české pedofilní komunity rozhodl pro veřejný coming out, protože to cítil jako další potřebný krok na cestě za překonáním mnoha strachů: strachu z toho, ajk ho přijme okolí, i strachu z toho, jak prožít smysluplný život s tak zásadním omezením. Daniel ví, že se bude muset stále znovu a znovu potýkat s více či méně zjevnou nedůvěrou. Přesto mu jeho coming out za to stojí. Všechno mu přijde lepší, než se zbytek života ukrývat sám před sebou. Může pedofil prožít šťastný život?, ptá se Daniel sám sebe každý den.

Další filmy z Jihlavy k vidění zdarma

Film zpřístupnil zdarma portál pro dokumentární a experimentální film DAFilms.cz, na kterém je aktuálně k vidění výběr nejlepších českých dokumentů, které v posledních dvou letech soutěžili o hlavní cenu „Česká radost“ naMezinárodnímfilmovém festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

DAFilms.cz tak slaví jubilejní dvacáté narozeniny jihlavské přehlídky. Vybrané filmy jsou k vidění až do 3. července, většina zdarma, ty nejnovější za poplatek. Díky své pozici ve středu Evropy představuje jihlavský festival jedinečný komunikační uzel propojující západ a východ nejen z hlediska filmové produkce, ale i aktuálních společenských témat a palčivých problémů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!