Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dášeňka i jiné Čapkovy knihy jsou volně ke stažení na internetu

Kultura

  15:39
PRAHA - Kompletní literární dílo Karla Čapka je volně ke stažení na internetu. Beletrie, knížky pro děti, dramata, ale třeba i Čapkovy překlady nebo cestopisy zpřístupnila Městská knihovna v Praze. Na dílo se už nevztahuje autorský zákon, protože od smrti spisovatele uplynula loni ochranná lhůta sedmdesáti let.

Seriálová Dáseňka (1979) foto: Česká televize

Na stráncewww.mlp.cz/karelcapek si mohou čtenáři stáhnout třeba Dášeňku, Povídky z jedné i z druhé kapsy nebo třeba politické a kritické spisy. Díla jsou k dispozici ve více formátech, zájemci si soubory mohou stáhnout třeba i do mobilu.

Na stránkách projektu Karel Čapek online je také seznam zvukových nahrávek jeho děl, seznam odborné literatury a také výpis jeho knih přeložených do cizích jazyků. Kazety, CD, překlady i "čapkologickou" literaturu si pak mohou zájemci vypůjčit v Městské knihovně v Praze.

Čapkovu literaturu připomínala knihovna celý minulý měsíc, pořádala veřejné čtení nebo promítání filmu. V Ústřední knihovně na Mariánském náměstí je dosud instalována výstava o životě a díle tohoto literáta.

Je s tím hodně práce
Podle mluvčí knihovny Lenky Hanzlíkové je takto kompletně zpřístupněná tvorba jednoho autora včetně podrobných informací o konkrétních titulech spíš výjimečná. "Je s tím hodně práce," přiznala.

Knihovna prý připravuje podobný projekt s dílem Karla Hynka Máchy. Zatím se ale rozhodují, jestli jej spustí na podzim v rámci Týdne poezie, nebo až v příštím roce při oslavách dvoustého výročí narození největšího českého romantika.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!