Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Den nepřečtených knih. Nejvíce lidé odkládají Padesát odstínů nebo Harryho Pottera

Kultura

  16:00
PRAHA - Chcete knihy mít nebo číst? To je letošní slogan akce Dne nepřečtených knih, kterou již po sedmé vyhlásilo internetové knihkupectví Martinus. V českých knihovnách totiž podle průzkumu knihkupectví téměř čtvrtinu knih tvoří ty, které buď nikdo dosud neotevřel nebo dotyčného příliš nezaujaly. Mezi takové patří nejen knihy z povinné četby jako Babička či Osudy dobrého vojáka Švejka, ale i světové bestsellery jako Harry Potter, Padesát odstínů šedi nebo Brownův Počátek. Den nepřečtených knih se letos koná 31. srpna.
(ilustrační snímek) Prodej knihy Harry Potter a Prokleté dítě.

(ilustrační snímek) Prodej knihy Harry Potter a Prokleté dítě. foto: Reuters

Třetina dětí nepřečte ani jednu knihu za měsíc. Odborníci chtějí po ministerstvu státní podporu čtenářství

„To, že v knihovnách mezi nedočtenými knihami figurují bestsellery, není nijak překvapivé. Hodně jsou totiž tyto tituly pořizovány jako dárek, který neodpovídá vkusu obdarovaného čtenáře,” říká knižní influencerka Lucie Zelinková. Z průzkumu knihkupectví vyplynulo, že právě Padesát odstínů šedi, který patří mezi světové bestsellery a jehož filmová adaptace vynesla na tržbách téměř 570 milionů dolarů, patří mezi nejméně dočítaný titul mezi čtenáři.

Dan Brown - Počátek.

„Protože máme za to, že knihy by se měly nejenom kupovat, ale hlavně číst, snažíme se Dnem nepřečtených knih přilákat lidi zpět ke knihám, které z nějakého důvodu nedočetli,” říká Dušan Murčo z Martinus.cz.

Mezi takové důvody, díky kterým například muži do 35 let odkládají knihy, patří nedostatek času. U současných šedesátníků je nejvíce převažujícím důvodem únava, přesto však až čtvrtina z nich dočte každou knihu, která se jim dostane do rukou. Na vině v nedočítání knih je i špatný výběr titulů. Další koníčky nebo několik rozečtených knih, však Čechům nečiní problémy.

Den nepřečtených knih vznikl v roce 2011 na Slovensku, od roku 2012 jej Martinus vyhlašuje každoročně na 31. srpna i v České republice.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!