Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Den před vydáním nového alba zveřejnil David Bowie klip Lazarus

Kultura

  17:00
Dlouho očekávané album s názvem Blackstar vydá žijící hudební legenda David Bowie v pátek 8. ledna. Album vyjde v den hudebníkových 69. narozenin. Dnes byl zveřejněn v pořadí druhý klip k albu nazvaný Lazarus.

David Bowie v klipu Lazarus. foto: Reprofoto

Album bude obsahovat devět písní, nahrávalo se v New Yorku. Zveřejněný klip pro píseň Lazarus režíroval stejně jako první zveřejněný klip z nového alba Švéd Johan Renck. „O spolupráci s takovu myslí může člověk jen snít,“ prohlásil o Renck o společné práci s Davidem Bowiem. „Je intuitivní, hravý, mysteriózní, hluboký... Nemám žádnou touhu dělat nějaká další videa, když vím, že ten proces nikdy nebude tak impozantní a naplňující jako byl tenhle. Prostě jsem se dotkl slunce,“ dodal Renck, kterého citoval deník The Guardian.

Na rozdíl od surreálně laděného titulního singlu, který byl představen před měsícem a jednalo se o desetiminutou skladbu obsahující gregoriánský chorál, soulovou část, elektronické beaty a Bowieho unikátní vokály, je Lazarus prostší i kratší, ale neméně působivý. Bowie je v něm lapen jakousi těžkou noční můrou, ponořen v šeru, v prostředí připomínajícím nemocniční pokoj.

Nové, dlouho očekávané album vzniklo v produkci Tonyho Visconta, dlouholetého Bowieho spolupracovníka (už od alba Sapce Oddity, 1969). Poslední vydané album bylo The Next Day z roku 2013, které vyšlo také v den Bowieových 8. ledna.

Autor: