Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Depeche Mode znovu ovládli Prahu

Kultura

  22:39
PRAHA - Slavná britská kapela Depeche Mode se dnes po půl roce vrátila před české publikum. Zpěváka Davea Gahana, kytaristu Martina Gorea a klávesistu Andyho Fletchera přivítaly velkým potleskem tisíce fanoušků ve zcela zaplněné pražské O2 areně.

Depeche Mode v pražské O2 Areně foto: Michal Kamaryt, ČTK

Muzikanti stejně jako loni v červnu přijeli zahrát skladby z nového alba Sounds of the Universe i léty prověřené hity; i tentokrát bylo vystoupení legend elektronické hudby beznadějně vyprodáno.

Mnozí z fanoušků, ovlivnění hudbou kapely, která je označována za temnou až depresivní, přišli na koncert v černém oblečení. Někteří si přinesli papírové koruny připomínající rekvizitu použitou v jednom z videoklipů skupiny.

Depeche Mode v pražské O2 AreněJako předkapelu si Depeche Mode přivezli své krajany, skupinu Nitzer Ebb.

Legenda elektronické hudby
Depeche Mode výrazně ovlivnili elektronickou hudbu 80. a 90. let. Kapela se dala dohromady v roce 1980 v anglickém Basildonu a o rok později se jí podařilo prorazit singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell.

Depeche Mode podle vydavatelství EMI již prodali přes 75 milionů alb.

Mezi nejznámější skladby kapely pojmenované po francouzském módním magazínu patří Walkin In My Shoes, Stripped či Enjoy The Silence. Jako jedna z mála celosvětově významných kapel Depeche Mode hráli v Československu již v roce 1988, v době vlády komunistického režimu.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...