Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Deset Luceren a do důchodu. Spirituál kvintet se originálně rozloučí s kariérou

Kultura

  15:00
Spirituál kvintet si připomene letos na podzim šedesát let na scéně. První česká folková skupina oslaví svoje narozeniny v dubnu 2020 deseti posledními koncerty a rozloučí se po šedesáti letech se svými fanoušky.

Spirituál kvartet ve své nejslavnější sestavě (1982) foto: archiv Spirituál kvintetuMAFRA

„Uvažovali jsme i o možnosti jednoho závěrečného koncertu, například ve sportovní hale. Nakonec jsme se ale rozhodli pro deset večerů v intimnějším a nám bližším prostředí pražské Lucerny. Každý si tak může vybrat právě ten večer, který mu bude vyhovovat nejlépe. Těšíme se na posluchače všech generací, pro které jsme hráli a hrajeme,“ říká poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu Jiří Tichota.

Jiří Tichota (2017)
Spirituál kvintet

Texty o svobodě jsme sváděli na černochy, vzpomíná Dušan Vančura ze Spirituál kvintetu

Na posledních deseti koncertech Spirituál kvintetu v pražské Lucerně uslyší fanoušci nejslavnější písně, které se víc než půl století ozývaly skoro na deseti tisících koncertů legendární skupiny. Většina z nich vyšla na zhruba pětadvaceti albech.

Spirituál kvintet je první kapelou, která v roce 1960 otevřela éru československého folku. V době komunistického režimu několikrát bojovala se zákazy. V roce 2012 obdržela Diamantovou desku za milion dvě stě tisíc prodaných nosičů.

Termíny posledních koncertů Spirituál kvintetu v Lucerně jsou 15. - 18. dubna, 20. - 22. dubna a 24. - 26. dubna roku 2020.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...