Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Děsivé horory i slavné gangsterky. Poslechněte si hudbu, o které možná nevíte, že ji složil Morricone

Kultura

  13:00
ŘÍM - V pondělí 6. července zemřel respektovaný italský skladatel Ennio Morricone. Na svém kontě má hudbu pro více než 500 filmů a seriálu. Proslavily ho hlavně westerny a spolupráce s legendárním režisérem Sergiem Leonem. Se serverem Lidovky.cz si skladatele připomeňte hudbou ke známým filmům, o které byste možná ani neřekli, že ji složil maestro Morricone.

Sedmaosmdesátiletý Ennio Morricone proměnil až svou celkově šestou nominaci na Oscara. foto: Reuters

Bitva o Alžír (1966)
Režie: Gillo Pontecorvo

Takhle se pochoduje do války - za zvuků bubnů a hudby Ennia Morriconeho. Skladatelova první větší odchylka od divokého západu bylo válečné drama o boji Afričanů proti francouzským kolonialistům. Nutno říct, že se mu kombinace evropské a tradiční africké hudby povedla.

Mimochodem, jednu z ústředních skladeb Bitvy o Alžír použil režisér Quentin Tarantino ve svém filmu Hanebný pancharti

Nebeské dny (1978)
Režie: Terrence Malick

Mladý dělník (Richard Gere) se ukrývá na texaské farmě poté, co ve fabrice zabije předáka. Romantické drama odehrávající se během první světové války potřebuje tematický hudební doprovod. Ennio Morricone se ale údajně s režisérem Terrencem Malickem nebyl dlouho schopný na hudbě dohodnout. Po několika nezdarech a kompromisech ale skladatel přišel s hudbou, jež mu nakonec vynesla jeho první nominaci na Oscara. 

Profesionál (1981)
Režie: Georges Lautner

Josselin „Joss“ Beaumont (Jean-Paul Belmondo) je zkrátka a dobře profesionál. Svůj úkol hodlá splnit, i když se proti němu postaví celá Francie. Ennio Morricone u toho nemůže chybět. Proslavila se hlavně skladba Chi Mai se svým výrazným ústředním motivem.  

Věc (1982)
Režie: John Carpenter


Morricone a mrazivý hororový film? Ano, i to je možné. Carpenter pro svůj kultovní film nechtěl nikoho jiného a za Morriconem přijel až do Říma. „Řekl jsem mu jen to, aby to s těmi notami nepřeháněl,“ sdělil režisér magazínu Rolling Stone v roce 2014. Skladatel pak údajně velkou část hudby složil bez toho, aby film vůbec viděl. Carpenter, sám poměrně schopný hudebník, do výsledného mixu pak přidal své syntezátory a soundtrack byl na světě. 

Mise (1986)
Režie: Roland Joffé

V roce 2000 ve své knize legendární hollywoodský skladatel David Raskin (Laura, Carrie) napsal, že ty nejlepší hudební doprovody mají z poslední doby jen dva filmy - Schindlerův seznam (hudba od Davida Williamse) a právě Mise. Velkolepý příběh o křesťanských misionářích z osmnáctého století míchá liturgické evropské motivy a domorodou africkou hudbu. 

Neúplatní (1987)
Režie: Brian de Palma

Neúplatní jsou kapitola sama o sobě. Gangsterské prohibiční drama Briana de Palmy je dodnes považováno za jeden z nejlepších a nejvlivnějších filmů historie. Hudební doprovod Ennia Morriconeho je sice méně hravý, než jsou jeho kousky ze šedesátých a sedmdesátých, ale tóny foukací harmoniky dávají připomenout jeho slavné westernové skladby. 

Osm hrozných (2015)
Režie: Quentin Tarantino

Morriconeho poslední velký projekt byl konverzační western krále filmových krváků. Šlo také o jeho jediný oscarový zářez (když nepočítáme sošku za celoživotní dílo z roku 2017). V rozhovoru pro holandskou televizi Morricone prozradil, že se cíleně snažil vyhýbat stylu, jaký používal pro westerny Sergia Leoneho. 

„Myslím si o něm, že je výborný režisér ... dávám mu zásluhy za to, že byl jedním z hlavních lidí, díky kterým jsem získal Oscara, jedno z největších ocenění v mé kariéře, a již navždy mu budu věčný za možnost tvořit hudbu pro jeho film,“ dodal skladatel o Tarantinovi při přebírání.

‚Quentin Tarantino je kr**én,‘ cituje Playboy skladatele Ennia Morriconeho. Ten vyjádření popírá

Kolem tohoto tvůrčího dua ale vznikly kontroverze, když německý Playboy nejspíše špatně přeložil rozhovor a napsal, že Morricone označil Tarantina za kreténa. Skladatel to nejen popřel, ale oznámil, že německému Playboyi rozhovor nikdy neposkytl a časopis si vše vymyslel. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!