Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dětský závod se zlem. Marhoulovo Nabarvené ptáče se představuje v první ukázce

Kultura

  12:00
PRAHA - Je to film „drahý, těžkopádný a moc se v něm nemluví.“ Tak popisují Nabarvené ptáče jeho tvůrci. Černobílý snímek režiséra Václava Marhoula na motivy bestselleru Jerzyho Kosińského vypráví o putování jednoho židovského chlapce za druhé světové války. Snímek se podívá do českých kin 12. září.

Harvey Keitel. Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

Židovští rodiče se snaží zachránit svého malého syna před transportem do koncentračního tábora. Pošlou ho k tetě na venkov, kamsi do odlehlého místa ve východní Evropě. Teta však umírá a chlapec zůstává sám. Vydává se na pouť zemí, která je zmítaná válkou. Během svého putování se setkává s tím nejhorším, co se v lidech skrývá. Naděje v mladém srdci ale neumírá. 

Stellan Skarsgard. Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie:...
Jakub Čech. Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav...

nabarvené ptáče

Hlavní postavu ztvárnil teprve devítiletý Petr Kolár, pro kterého šlo o hereckou premiéru. Zbytek hereckého obsazení je ale opravdu světový - v Marhoulově filmu se objeví Harvey Keitel (Hanebný pancharti, Pulp Fiction), Stellan Skarsgård (nyní nejznámější asi jako Boris Ščerbina ze seriálového hitu Černobyl) nebo Udo Kier (Dogville, Armaggedon).

V dalších rolích se představí například Julian Sands, Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Alexej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová či Martin Nahálka. Z českých herců se na plátně objeví například Jitka Čvančarová, Petr Vaněk, Filip Kaňkovský, Milan Šimáček, Michaela Doležalová, Zdeněk Pecha, Radim Fiala a Pavel Kříž.

cinemascope

Formát Cinemascope se používal hlavně v padesátých a šedesátých letech. Umožňoval natáčet záběry v poměru 2,35:1 a výšší. To v podstatě znamenalo, že obraz byl 2,35krát širší než vyšší.

Kameraman Vladimír Smutný natáčel celý film na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. „Nikdy jsme se s Vláďou nedohadovali tolik jako na tomto projektu. Nikdy. Ale také jsme se jeden druhému nikdy tolik neomlouvali. Kamera v Ptáčeti je ale kamera jeho života, bez přehánění,“ popsal.

Václav Marhoul

Nabarvené ptáče je třetím celovečerním filmem, pod kterým je Václav Marhoul (1960, Praha) podepsán coby scenárista, producent a režisér. Předcházející filmy Mazaný Filip (2003) a především Tobruk (2008) získaly četná domácí i mezinárodní ocenění, včetně Českých lvů. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!