Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Devítihodinová procházka peklem. Nabarvené ptáče lze poslouchat jako audioknihu

Snímek Nabarvené ptáče (2019). Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

PRAHA - Jako devítihodinová audiokniha vychází krátce po premiéře filmu Nabarvené ptáče jeho literární předloha. Román Jerzyho Kosińského od svého vydání v roce 1965 způsoboval kontroverze, přesto se mu dostalo mnoha význačných literárních cen. Audiokniha v podání Jiřího Köhlera a Jana Kačera je k dispozici jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí i jako CD ve formátu mp3.
  14:00

Nahrávka má osm hodin 50 minut a doprovází ji původní hudba. Výrazný melodický motiv kombinuje klasické akustické nástroje s hutnou plochou syntezátorových rejstříků, zvuků a ruchů, reflektujících náladu vyprávění.

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.
Herec Stellan Skarsgard ve filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Podle románu natočil svůj třetí celovečerní film český režisér Václav Marhoul a s úspěchem ho uvedl počátkem září ve světové premiéře na festivalu v Benátkách. Čeští filmoví akademici téměř tříhodinový černobílý snímek poslali do boje o prestižního Oscara.

Nabarvené ptáče

Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil před pár dny film do výběru 20 nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu. Snímek, který časopis označil za „ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy“, se tak ocitl vedle filmů, jako jsou psychologický thriller Joker s Joaquinem Phoenixem, který benátský festival vyhrál, historické drama The King, komediální drama Marriage Story se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem či The Two Popes s Anthonym Hopkinsem.

Nabarvené ptáče vypráví příběh malého chlapce, kterého v prvních týdnech druhé světové války poslali rodiče z jednoho velkého města ve východní Evropě do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice. Za okupace a ve válečném zmatku, kdy docházelo k neustálým přesunům obyvatelstva, však ztratili spojení s člověkem, který jejich dítěti našel prozatímní domov. Mezitím chlapcova pěstounka zemřela a dítě je nuceno putovat samo od vesnice k vesnici. Někdy mu lidé poskytnou přístřeší, jindy ho odeženou.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté, ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...