Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Digitálně oživený herec. James Dean si zahraje hlavní roli v dramatu z vietnamské války

Kultura

  13:49
Pouhé tři filmy stačily k tomu, aby se stal ikonou. Herec James Dean zahynul při autonehodě v roce 1955. Teď si díky režisérům Antonu Ernstovi a Tatě Golykhové zahraje ve čtvrtém snímku. Filmaři zakoupili práva na Deanovo digitální oživení.

Ikonická fotografie. James Dean při natáčení filmu Rebel bez příčiny (1955). foto: Warner Bros.

„Hledali jsme úplně všude herce, který by se hodil do hlavní role. Ta postava má celou škálu emocí. Nakonec jsme se shodli, že ideálním představitelem by byl James Dean,“ vysvětloval Ernst magazínu The Hollywood Reporter. 

James Dean a jeho legendární porsche
James Dean a jeho legendární porsche

Filmaři koupili práva na digitální oživení Jamese Deana přímo od jeho rodiny. Chtějí ho obsadit do hlavní role připravovaného válečného dramatu Finding Jack (Hledání Jacka) podle stejnojmenného románu spisovatele Garetha Crockera. Román česky nevyšel. Příběh vypráví o vojákovi, který se ve vietnamských džunglích spřátelí s labradorem jménem Jack. Po stažení amerických vojsk je ale nucen psa v zemi nechat. 

„Přijdeme si opravdu poctěni, že nás jeho rodina podporuje. Uděláme vše proto, aby jeho pověst legendárního herce, která přetrvává až dodnes, zůstala nedotčená. Jeho rodina na náš projekt pohlíží jako na čtvrtý film, který nikdy nestihl natočit. Nechceme fanoušky zklamat,“ dodal Ernst. 

Filmaři použijí kombinaci fotek z archivů a filmových nahrávek, aby pomocí počítače vytvořili hercovu dokonalou kopii. Hlas mu propůjčí jiný herec. 

James Dean se proslavil díky třem filmům - Na východ od ráje (1955), Rebel bez příčiny (1955) a Giant (1956). Hrával rebelské typy a stal se idolem mládeže. Několik dní po dotočení filmu Giant se zabil ve svém autě Porsche Spyder. Snímky Rebel bez příčiny a Giant vycházejí až po jeho smrti. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...