Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Díky filmu Milada už znám historii Československa, říká herečka Zurerová

Kultura

  6:00
PRAHA - Izraelsko-americká herečka Ayelet Zurerová, která ztvárnila Miladu Horákovou ve filmu Milada režiséra a scenáristy Davida Mrnky, se díky této roli seznámila s historií Československa. Horáková byla po vykonstruovaném procesu komunistickým režimem v roce 1950 popravena.

Představitelka Milady Horákové, izraelská herečka Ayelet Zurerová. foto: ČTK

„Předtím, než jsem četla scénář, jsem vůbec nevěděla, kdo je Milada Horáková. Našla jsem si informace na internetu a uvědomila jsem si, jaká je to osobnost,“ řekla v pondělí při své návštěvě Prahy Zurerová.

Koprodukční projekt Milada připravoval Mrnka devět let. Na scénáři spolupracovalo několik odborných poradců. „Ten příběh mě velmi zasáhl, zejména když jsme se setkala s dcerou paní Horákové Janou, která je stejně stará jako moje matka pocházející ze slovenské Spišské Nové Vsi. To mi pomohlo k emocionálnímu uchopení postavy Horákové. Odpor žen proti komunismu mě velmi překvapil svoji silou,“ uvedla sedmačtyřicetiletá Zurerová.

Jako prokurátorka Ludmila Brožová se ve filmu představí Aňa Geislerová, v roli manžela Milady Horákové Bohuslava se objeví Američan Robert Gant, diplomata hraje Vladimír Javorský. Ve spolupráci s nimi neviděla Zurerová žádný rozdíl oproti práci s hollywoodskými herci. „“Filmaři a herci jsou na celém světě stejní,“ míní rodačka z Tel Avivu, která vzbudila pozornost hned svou první anglicky mluvenou role manželky Erica Bany ve filmu Stevena Spielberga Mnichov.

V Praze pobývala pracovně podruhé. Před několika lety zde natáčela snímek The Last Night. „Ale tehdy jsem neměla takové vnitřní spojení s městem jako v případě Milady, protože Praha byla jenom kulisou,“ uvedla.

Lidé kvůli komunismu přišli o svou sílu, říká herečka

Po natáčení filmu Milada se bude Zurerová na Českou republiku dívat jinýma očima. „Uvědomila jsme si, že Praha byla jednou z důležitých složek boje proti nacismu, kterému se snadno nepoddala. Ale kvůli příchodu komunismu lidé o tu sílu tak nějak přišli a původně pestrá Praha se stala takovým šedivým městem. Pochopila jsem to z příběhů mnoha lidí, s kterými jsem se seznámila,“ uvedla s tím, že se při práci na filmu Milada také dozvěděla o složitých vztazích mezi bývalým Československem a Izraelem. Jeho vznik Československo zpočátku podporovalo, ale po změně politického kurzu Sovětského svazu se stalo jeho kritikem.

Zurerová, která se dokázala prosadit v Izraeli i v Hollywoodu, by se ráda osobně zúčastnila premiéry Milady, která je naplánovaná na 2. listopadu. „Záleží to na mém pracovním programu, ale doufám, že dorazím,“ prohlásila herečka, která se mimo jiné objevila ve snímku Úhel pohledu s Dennisem Quaidem a Williamem Hurtem.

Zahrála si také ve filmu Andělé a démoni s Tomem Hanksem. V Izraeli získala mimo jiné cenu Ophir (izraelská obdoba Oscara) za svůj výkon v hlavní roli filmu Tragedie Niny. Kromě toho obdržela cenu izraelské televizní Akademie za výkon v seriálu V odborné péči, který byl posléze adaptován i pro americkou televizi stanicí HBO.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!