Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diváci ČT o Velikonocích navštíví kostely i Národní divadlo

Kultura

  13:00
PRAHA - Česká televize (ČT) chce o letošních velikonočních svátcích podpořit věřící, kteří vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru nyní nemohou do kostela. K tradičnímu programu proto přibudou bohoslužby. ČT nabídne také přímý přenos se sólisty baletu Národního divadla. Oblíbený benefiční pořad Pomozte dětem odvysílá později. Za ČT o tom informoval Filip Platoš.

Velikonoční vejce foto: Michaela Šedivá

„Od čtvrtečního večerního začátku velikonočních svátků až po neděli tak pokryjeme celkem čtyři bohoslužby. Začneme na Zelený čtvrtek bohoslužbou z kostela sv. Jakuba v Brně, která připomíná Poslední večeři Páně. Na Velký pátek budeme přenášet obřady připomínající ukřižování, na Bílou sobotu velikonoční vigilii, tedy očekávání vzkříšení Ježíše Krista, a završíme to nedělní bohoslužbou, na které budeme slavit samotné zmrtvýchvstání,“ uvedl Patrick Diviš z tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby.

Záběry z tréninků. Balet Národního divadla.
Záběry z tréninků. Balet Národního divadla.

ČT tradičně také divákům přinese velikonoční poselství a požehnání papeže Františka Městu a světu Urbi et Orbi.

Se speciálním programem, který reflektuje dnešní složitou situaci, přijde i kanál ČT art. V neděli 12. dubna uvede mimořádný přímý přenos s názvem Protančíme tím - Baletní gala, v němž zatančí sólisté Národního divadla, například Mathias Deneux, Roger Cuadrado nebo Radka a Adam Zvonařovi. Připravena je i řada záznamů koncertů klasické i populární hudby a divadelních her.

Rodinné pořady a pohádky nabídne o Velikonocích ČT1, včetně nového dílu Zázraků přírody. Benefiční pořad ČT a Nadace rozvoje občanské společnosti Pomozte dětem, který se už přes dvacet let objevuje ve velikonočním programu, se ČT rozhodla i navzdory krizovým opatřením natočit a odvysílat, aby pomohla podpořit vybrané charitativní projekty. Ve vysílání ČT by se pořad mohl objevit už na začátku května.

Pro nejmenší diváky je pak na webu Déčka připravena speciální kolekce on-line aktivit, a to ve velikonoční obdobě oblíbeného Adventního kalendáře. Učitelé a rodiče pak mohou najít krátká vzdělávací videa k velikonočním svátkům pro své žáky a děti na webu ČT edu.

Autor: