Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Diváci dávají Neesonovi ‚sežrat‘ jeho dřívější přání zabít černocha. Mrazivá pomsta může být kasovní propadák

Kultura

  18:00
Novinka herce Liama Neesona, thriller Mrazivá pomsta, první víkend v amerických kinech pohořel. Podepsalo se na tom pravděpodobně i to, že herec minulý týden prohlásil, že v mládí chtěl zabít černocha. Mrazivá pomsta zamíří do kin 21. února.

Liam Neeson ve filmu Mrazivá pomsta (2019). Režie: Hans Petter Molland. foto: Vertical Entertainment

„Chodil jsem městem s obuškem a doufal, že nějaký černoch vyjde z hospody a pustí se se mnou do sporu. Abych ho mohl zabít. Trvalo mi to asi týden, možná týden a půl, než jsem to překonal, “ řekl Liam Neeson v rozhovoru ke svému novému snímku Mrazivá pomsta, kde hraje otce, který se chce pomstít za smrt svého syna. Neeson se v rozhovoru rozpovídal o momentu, kdy sám pomýšlel na pomstu, když před více než čtyřiceti lety někdo brutálně znásilnil jeho kamarádku. Útočník měl být tmavé pleti. Svými poznámkami ale Neeson rozpoutal hotovou bouři, která neustále nabírá na obrátkách.

Film Mrazivá pomsta (2019). Režie: Hans Petter Molland.
Liam Neeson ve filmu Mrazivá pomsta (2019). Režie: Hans Petter Molland.

PETRÁČEK: Pryč s Ježíšem i TGM. Liam Neeson aneb Polepšený hříšník už neplatí

Právě Mrazivou pomstu Neesonův nešťastný výrok poznamenal nejvíce. Slavnostní premiéra (takzvaná red carpet premiere) filmu byla zrušena jen několik hodin předtím, než měla v New Yorku proběhnout. Premiérová projekce filmu tak proběhla bez ceremonie a účasti producentů a filmového štábu. Magazín Variety píše, že diváci byli překvapeni, když viděli, že Neeson na premiéru i přes aféru dorazil. Je nicméně velmi pravděpodobné, že se hercova rasistická poznámka odrazí v tom, jak si snímek v kinech povede i v dalších týdnech. Na internetu uražení fanoušci stále volají po úplném bojkotu filmu.

A film nejspíše diváci alespoň částečně opravdu bojkotují. Snímek si po prvním víkendu z amerických kin odnesl „pouhých“ 10,8 milionu dolarů. Horší start už měl jen Neesonův film Tři dny ke svobodě z roku 2010, který odstartoval ještě na mnohem horších 6,5 milionech. Je nicméně pravdou, že odhady filmových expertů Mrazivá pomsta naplnila, protože ti jí nedávali ani před kontroverzním vystoupením herce velké šance na úspěch.

Přitom thrillery s Liamem Neesonem si tradičně vedly velmi dobře. Trilogie 96 hodin (Taken), ve které si Neeson zahrál po pomstě toužícího střelce Bryana Millse, měla v kinech velmi vysoké tržby. Nejúspěšnější první víkend v kinech měl druhý díl z roku 2012, který si z něj odnesl 49,5 milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!