Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Diváci se mohou opět těšit na živou hudbu i veselé situace.‘ V Ústí chystají na Velikonoce online premiéru

Kultura

  8:48
Ústí nad Labem - Ústecké Činoherní studio připravilo na Velikonoce online premiéru inscenace Pašijová hra aneb O tom slavném zmrtvýchvstání. Cílem je připomenout kouzlo Velikonoc a rozesmát ve složitých časech celou rodinu hrou nabitou humorem a písničkami. Informoval o tom mluvčí souboru Petr Kuneš.

Činoherní studio Ústí nad Labem foto: Reprofoto

Sto let divadla jako barvitý příběh. Nová publikace představuje Jihočeské divadlo

Režisérem hry ostravského dramatika Tomáše Vůjtka je Jan Plouhar. „Diváci se mohou opět těšit na živou hudbu, která bude zase multižánrová. Pak samozřejmě na skvělý veršovaný text Tomáše Vůjtka a na spoustu veselých situací. Zkrátka na odlehčené zpracování známého příběhu, které by mělo každého potěšit v téhle těžké době,“ uvedl režisér.

Novinka v programu ústeckého divadla svým tématem i autorským týmem navazuje na oblíbenou Vánoční hru uváděnou pravidelně v době Vánoc. Děj doprovází na jevišti živá kapela, autory originálních písní jsou František Marek a Anežka Škrnová.

Režisér s dramaturgem Lukášem Černochem do inscenace obsadili kompletní herecký tým Činoherního studia. V roli Piláta se diváci setkají s Jaroslavem Achabem Haidlerem, anděla ztvárnila Andrea Berecková, Máří Magdalénu pak Annette Nesvadbová a dva hostující herci, Jan Jankovský a Kryštof Rímský, vystupují vedle Adama Ernesta jako tři generálové.

Pašijové hry mají základ v raném křesťanství, kdy reflektovaly umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ve středověku postupně zlidověly a obohatily se o prvky humoru. Z historických pašijových her čerpá i veršovaná dramatizace Tomáše Vůjtka. On-line stream hry je na plánu 1.,2. a 3. dubna a 4. dubna repríza. Podrobnosti najdou diváci na webu Činoherního studia.

Autor: