Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Divadelní festival v Plzni nabídne zahraniční hvězdy. Dorazí Robert Lepage i Olivier Py

D´Avignon Festival - Triumf lásky. foto: Festival Divadlo/Christophe Raynaud de Lage

PLZEŇ - Mezinárodní festival Divadlo se bude konat od 9. do 16. září 2020 a účast potvrdili slavný kanadský režisér, herec, dramatik Robert Lepage nebo francouzský režisér, dramatik a ředitel Avignonského festivalu Olivier Py.
  17:00

Robert Lepage přiveze vlastní sólovou multimediální inscenaci s názvem 887, což je číslo činžáku na Murray Avenue ve městě Quebec, kde žil Lepage v dětství se svými rodiči. „V této inscenaci se autor pokouší vyrovnat s otázkou paměti a zapomínání. Na jevišti se objevuje miniaturní replika jeho rodného domu, a ta se díky magii divadla i nejnovějších možností vizuální techniky stává palácem paměti, výchozím bodem vzpomínek na dětství v bouřlivých 60. letech ve frankofonní Kanadě,“ vysvětluje dramaturgyně Jitka Sloupová.

Další hvězdou v Plzni bude francouzský režisér, dramatik a ředitel Avignonského festivalu Olivier Py, festival uvede jeho hravou hudební inscenaci Triumf lásky. „Režisér se inspiroval námětem bratří Grimmů – s jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou,“ říká další z dramaturgů přehlídky Michal Zahálka. Vítaným hostem festivalu je tradičně Slovenské národní divadlo z Bratislavy a nebude chybět ani letos – nabídne autorskou kabaretní inscenaci Jiřího Havelky Dnes večer nehrajeme z hereckého prostředí v době listopadové revoluce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!