Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

DIVADELNÍ OKÉNKO: Nejnovější inscenace Ladies no Gentleman. Kde je zbraň, jsou i ranění

Kultura

  14:00
Ctihodný manžel, starostlivý bratr a milovaný syn. Něco se zvrtlo. Rodina zdánlivě skýtá bezpečí a zázemí, ale může se stát i tou největší pastí. Kde je zbraň, tam jsou nakonec ranění a mrtví. Alice, Hana a Marta už ví, odkud může přijít skutečné nebezpečí a začínají tušit, co je může zachránit. Balada o třech obětech a jednom mrtvém.

Jařabův text zkoumá hranice intimity. Kam až je možné v lidském jednání zajít, abychom tomu stále ještě neříkali násilí, nebo naopak co už násilí je? Vyvstávají otázky kulturního prostředí a genderových kódů, kterými obvykle vnímáme vztahy mezi muži a ženami. A proč tomu tak je? Je to dané výchovou, předešlými generacemi či dobou obecně? Je sexuální násilí podmíněno sociálně? Nebo je člověku prostě vlastní? Platí, že k násilí musí být stejně jako na lásku především dva? A je tím druhým vždycky člověk z masa a kostí? A co by se stalo, kdyby oběť domácího násilí dostala do ruky zbraň?

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...