Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Divadelníci protestují proti výměně ministra kultury. Hamáčkovi a Babišovi poslali otevřené dopisy

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) foto:  Dan Materna, MAFRA

Praha - Divadelníci nechtějí změnu v čele ministerstva kultury, v otevřených dopisech to píšou premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, pod jehož stranu úřad spadá. Asociace nezávislých divadel ČR, která sdružuje na šest desítek nezávislých scén, pokládá případnou změnu ministra kultury v době pandemické krize za hazard a změnu by vnímala jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti.
  17:37

Zaorálek: Nebýt covidu, vládu opustíme. Kdy začnou koncerty a otevřou se divadla?

Podle Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešující platformy českých scénických umění, jsou politické změny to poslední, co by kultuře mohlo prospět. O změně v čele ministerstva spekulují média.

Podle médií by měl současný ministr kultury Lubomír Zaorálek vystřídat ministra zahraničí Tomáše Petříčka a do čela ministerstva kultury nastoupit poslanec a náchodský starosta Jan Birke (všichni ČSSD).

„Nevidíme jediný důvod, aby se s resortem od nuly seznamoval někdo nový. Potřebujeme pevné vedení resortu, které vyjedná perspektivy sektoru tak, aby kultura posílila adekvátně své roli,“ uvedli zástupci ITI. Podle nich výměna na posledních pár měsíců tohoto volebního období nemůže otočit kormidlem zahraniční politiky, ale může dokonat „devastaci kultury“. „Apelujeme proto na Vás, pane premiére, i na vedení ČSSD, aby nedopustilo takový krok,“ napsali v dopise, který ČTK obdržela.

Hamáčkovo vítězství přinese Petříčkův konec. Na zahraničí přijde Zaorálek, na kultuře ho nahradí Birke

Asociace nezávislých divadel píše v dopise Hamáčkovi, že kultura je v současné době velmi vážně ohrožena pandemickou situací a že představitelé odborné veřejnosti po celý rok jednají s ministrem kultury o její záchraně. „Uvěřili jsme, že ministru Zaorálkovi jde skutečně o řešení problémů, a to nejen těch aktuálních, ale rovněž o prosazení nutných systémových změn. V tuto chvíli bychom změnu na postu ministra kultury vnímali jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti,“ uvedla rada asociace. Kromě aktuální agendy jsou podle ní nyní na ministerstvu připravována rovněž systémová opatření, jak co se týče fungování ministerstva, tak změny Státní kulturní politiky.

„Apelujeme na Vás, aby ČSSD pod Vaším vedením nebyla stranou, která dá takto razantně najevo, že kultura je na chvostu jejího zájmu. Apelujeme na Vás, abyste půl roku před volbami byl vůči kultuře zodpovědný,“ píše asociace Hamáčkovi. Podle ní jakýkoliv nový ministr nebude v této lhůtě schopný účinně převzít veškerou rozpracovanou agendu.

Spekulace o výměně ministrů ČSSD vyvstaly poté, co Petříček na sjezdu ČSSD neuspěl ve volbě do čela strany. ČTK dnes napsal, že s Hamáčkem zatím osobně nehovořil. „Mohu jen zopakovat to, co už mnohokrát - na funkci ministra nelpím,“ uvedl. Birke ČTK napsal, že se k tomu nebude vyjadřovat, a Zaorálek uvedl: „Řeči se povídají... Já mám na kultuře práce dost“.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha