Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Divadlo Archa uvádí: optimismus pro mírně pokročilé

Kultura

  17:16
PRAHA - Pražské Divadlo Archa hostí ve středu a ve čtvrtek další ukázku, jak může soudobé evropské divadlo také vypadat. Třeba jako CAMPO.

Campo. Belgický soubor se svou hrou Anatomie optimismu foto: Reprofoto

Východiskem pro inscenaci Antologie optimismu, kterou předvedou dva Belgičané, Pieter De Buysser a Jacob Wren (CAMPO), byl dopis začínající touto větou: "Antologie optimismu je předběžnou oslavou kritického optimismu, který, jak nesměle doufáme, v jednadvacátém století posílí". Dále následovalo krátké pojednání o smyslu optimismu.

Dopis byl poslán různým myslitelům po celém světě. V České republice dopis dostali Václav Havel, Tomáš Sedláček, Karel Gott, Jiřina Šiklová, Jaroslav Rudiš nebo Adam Gebrian.

Zda a jak odpověděli, není známo. Příspěvkem pak mohlo být cokoli – text, fotografie, hudební skladba, hmotný předmět, kresba, film či cokoli jiného.

Jacob Wren a Pieter de Buyssert z těchto reálných či možná fiktivních odpovědí předvádějí inscenaci na pomezí přednášky, happeningu a improvizace.

Filosofie s titulky

Jacob Wren, kanadský režisér a autor ekcentrických divadelních produkcí se představil českému publiku již několikrát. S Montrealským souborem PME, který je považován za jeden z nejprogresivnějších souborů současnosti, který soustavně posouvá hranice pohybového divadla a tance, zde naposledy vystoupil v roce 2006 s představením Families Are Formed Through Copulation V Arše Wren rovněž uvedl projekty Unrehearsed Beauty (v rámci Kanadské sezóny v roce 2003) a En français comme en anglais, it’s easy to criticize v roce 1999.

S belgickým autorem, filosofem a divadelníkem Pieterem De Buysserem se sešli poprvé v roce 2000 v divadle CAMPO nieuwpoort v Gentu. Jejich vzájemná náklonnost a intenzivní korespondence vyústila v Antologii optimismu.

Představení je uváděno v anglickém jazyce s projekcí titulků v českém jazyce.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.