Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Divadlo X10 zkoumá hranice lásky a smrti. Představí hru o kanibalovi

Kultura

  6:00
PRAHA - Divadlo X10 uvede 26. října v české premiéře hru Maria von Mayenburga nazvanou Haarmann. V tomto kriminálním příběhu na motivy skutečných událostí se v režii Ewy Zembok představí v titulní roli Jan Grundman. Na jevišti Strašnického divadla se dále objeví Michal Balcar, Vojtěch Hrabák, Hynek Chmelař a Václav Marhold.

Scéna z divadelního představení Kolaps divadla X 10 foto: Archiv Divadla X 10

„Prvotina významného německého dramatika Maria von Mayenburga z roku 1995 u nás dosud nebyla inscenována. Hlavní postavou hry je sériový homosexuální vrah a kanibal Fritz Haarmann, přezdívaný ‚řezník z Hannoveru‘, který vraždil od roku 1918 do roku 1924. Hra ale zejména zachycuje obraz poválečného Německa s veškerou duchovní i hmotnou chudobou,“ sdělila produkční souboru Hana Svobodová.

RECENZE: Originální animace, humor i akční podívaná. Nabídku Lichožroutů nelze odmítnout

Temná zákoutí Německa po první světové válce, vyšetřování a proces jsou podle ní pozadím pro křehký obraz lidské touhy po lásce a spasení. Fritz Haarmann není v Mayenburgově podání zvířetem, ale osamělou, tragickou bytostí, která je vystavena krutosti světa.

„V pokřiveném expresivním zrcadle sledujeme metaforu poválečné doby, plné obav, znepokojení, traumat z minulosti a strachu z budoucnosti. Haarmannovi sousedé, policejní vyšetřovatelé, spoluviníci a nakonec i oběti jsou smutným defilé pokřivených charakterů,“ dodala.

Marius von Mayenburg se prosadil v 90. letech 20. století jako přední představitel německé coolness dramatiky. Vystudoval germanistiku, poté scénické psaní na berlínské akademii Hochschule der Künste, mezi jeho pedagagoy patřil Tankred Dorst.

Proslavil se zejména hrou Tvář v ohni (1998), která získala řadu cen. Jako dramaturg působil v tandemu s režisérem Thomasem Ostermeierem v berlínském divadle Baracke, později oba v Schaubühne Berlin.

První reprízy inscenace Haarmann se ve Strašnicích uskuteční 27. a 31. října.

Autor: